Höstdagjämningen och en titt på oktobervädret

Idag är det höstdagjämning, dagen då natt och dag är ungefär lika långa. Höstdagjämningen är en tidpunkt snarare än en hel dag, och det är det som gör att natten och dagen inte är exakt lika långa. Höstdagjämningen inträffar när solens centrum passerar himmelsekvatorn och idag gör den det kl. 14:21. Nu kommer natten bli längre än dagen, ända fram till vårdagjämningen. Som allra längst är natten vid midvintersolståndet, som i år inträffar den 21 december klockan 10:44. Vi går alltså nu in i årets mörkaste period.

solstanden

Höstdagjämningen inträffar då solens centrum passerar himmelsekvatorn. Grafik från SVT.

Och när vi ändå pratar om höstmörker kan vi konstatera att den varma septembermånaden gjort att höstens framfart stannat av och vi istället fått njuta av en förlängd sommar. Normalt sett ska det vara meteorologisk höst i Norrland, Svealand, och stora delar av Götaland den 25 september, men i nuläget har vi bara höst i Lappland, inre Norrbotten och delar av Jämtland och Dalafjällen.

Det högtryck som länge dominerat väderläget försvagas nu, men ligger ändå kvar över landet till början av nästa vecka. Sedan blir det en återgång till ostadigare väder med ett flertal ettriga lågtryck på löpande bana västerifrån. Det kommer också dra in kallare luft från nordväst. Kanske kan vi få den första riktiga höststormen i nästa vecka? Tittar man på långtidsprognosen för första halvan av oktober ser man också att de första två veckorna blir ostadiga med lite mer regn än vanligt. Temperaturen ser däremot ut att hålla sig över det normala, åtminstone till mitten av oktober då det börjar bli lite mer normala temperaturer för årstiden.

Det här inlägget postades i Årstider, Månadskrönika, Väderhändelser. Tagg: , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu