Höstruskväder

September har varit en varm och torr månad med många soliga dagar. Efter sommaren har i alla fall min tanke varit att komma igång med träningen igen efter ett långt uppehåll. Detta har inte blivit av, gymmet har inte lockat när det fortfarande är så soligt och varmt. Promenaderna har varit desto fler och många gånger har det varit t-shirtväder. Jag kan inte heller minnas att jag badat så många gånger i september som just i år.

Det som gjort att det inte känts som sommar fullt ut är att kvällarna har blivit både mörkare och kallare. De där ljumma och ljusa sommarkvällarna är förbi. Att det blivit mörkare tidigare på kvällen och även senare på morgonen har gjort att luften kylts av mer och det har i sin tur gjort att mer dimmoln har bildats. Ofta har de försvunnit så snabbt under morgonen att man inte ens märkt av dem.

Att vi går mot mörkare tider gör också att Arktis börjar kylas av ordentligt. Solinstrålningen blir bara svagare och svagare och nätterna längre. Denna snabba avkylning gör också att det blir större temperaturskillnader mellan Arktis och t.ex. Storbritannien. Denna skillnad i temperatur skapar jetvindar, starka vindar som befinner sig på samma höjd som där flygplanen flyger. Jetvindarna ger i sin tur upphov till att luft kommer tunnas ut på vissa platser. När luften ovanför tunnas ut skapas lågtryck.

Lågtrycken får luften att börja snurra moturs och vinden blir starkare när lågtrycken fördjupas. Samtidigt rör sig lågtrycken in mot Skandinavien. På vägen samlar de på sig mer fukt från havet vilket gör att det blir ännu blåsigare och även kraftigare nederbörd.

Det första man känner av när lågtrycken närmar sig är ofta vinden. En sydlig vind tilltar, träden börjar svaja i vinden och efter ett tag kommer regnet. Det kan kännas rätt skönt att sitta inne med tända ljus med en kopp te i handen, medan höstrusket är i full fart där ute.

Ser vi på vädret kommande dagar så ser det ut just så. Flera lågtryck avlöser varandra med mycket regn och blåst. Även om det inte kommer vara så under hela hösten så kommer det bli mer vanligt ju längre vi kommer in i oktober.

 

bildhost

Bild på ett stort område med regn som är kopplat till ett lågtryck. Lågtrycket har dragit in från Atlanten. Det är tätt mellan linjerna, vilket betyder att det är blåsigt.

Det här inlägget postades i Årstider, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu