Sommar i backspegeln

Varm men ostadig avslutning på juli

I mitten på juli försökte jag mig på att göra en prognos för resten av sommaren utifrån de långtidsprognoser jag hade tillgång till. Här kan ni läsa blogginlägget. I efterhand kan jag konstatera att långtidsprognoserna inte riktigt levde upp till förväntningarna den här sommaren. Stundtals var de faktiskt ganska dåliga. Förra året indikerade det mesta på en stabil och övervägande torr augusti – vilket det också blev. Så såg det även delvis ut i år, men resultatet blev inte lika tillfredsställande.

Nåväl, andra halvan av juli blev som jag tänkt mig ungefär. Det blev ett visst högtrycksinflytande och varmt, men lågtrycken fanns nära till hands och luften var mycket fuktigt vilket ledde till en del värmeåskväder.

Schematisk_juliresten

Vädret under andra juli blev ungefär som jag tänkt mig i min prognos, med reservation för detaljskillnader.

Augustiprognosen gick sämre…

I augusti pekade långtidsprognoserna på att högtrycket i nordost skulle förstärkas och föra in lite ”ryssvärme” som det kallas. Min prognos syns i bilden till vänster. Det här högtrycket flyttade sig längre österut vilket banade väg för flera lågtryckspassager västerifrån, vilket syns i den schematiska bilden av det verkliga utfallet i bilden till höger. Bakom lågtrycken följde också rätt sval och ostadig luft. Samtidigt var det betydligt torrare  och varmare längre söderut i Europa.

Schematisk_augusti          karta_augustivadret16

Till vänster min schematiska prognos för augusti, till höger en schematisk bild av det verkliga utfallet.

Det var dock inte lågtryck och svalt hela tiden. Högtrycket i sydväst växte till emellanåt och stabiliserade vädret även över Skandinavien i kortare perioder. Det bröts sedan ner ganska snabbt och la sig tvärs över Central- och Sydeuropa. Periodvis rörde sig den kallfront som i den högra bilden ligger över Frankrike och Tyskland en  bra bit söderut, vilket tillfälligt kunde ge ostadigare väder med en del åska. Jag fick själv uppleva effekten av kallfronten då jag var nere på Balkan under min semester. Den stora skillnaden jämfört med Skandinavien är att kallfronten ofta släcks ut efter ett tag och att det ganska snabbt fylls på med varmluft igen – det blir sällan svalt (alltså ca 18 grader och regn) i annat fall än då det faktiskt regnar. När solen väl får utrymme igen blir det genast runt 25 grader eller mer. När en kallfront passerar efter en varm period följer ofta flera dagar, av svalare väder. Det är inte heller ovanligt att det blir en totalövergång till svalt och ostadigt väder som vara i en eller flera veckor.

Lite smått och gott om sommaren

Årets sommar var ur vädersynpunkt väldigt intressant och den innehöll mycket smått och gott. Bland annat  var midsommarhelgen varm, speciellt i södra Sverige. På midsommardagen blev det som mest 31,8 grader varmt i småländska Målilla. Detta stod sig länge som årets högsta temperatur. Närmare bestämt i två månader. Fredag den 26 augusti hände något som inte hör till vanligheterna. Mycket varm luft drog upp över Götaland och Svealand och gav högsommarvärme på många håll – i Norrköping blev det hela 32,7 grader som mest vilket förstås blir årets högsta temperatur. Det finns också bara två tillfällen då liknande värme observerats såpass sent i augusti. Båda dessa är från 1964, den 27 augusti i Kristianstad med 32,4 grader och den 28 augusti i Marielund (Karlskrona) med 31,2 grader.

Överlag har det varit Östersjölandskapen som fått torrast och varmast den här sommaren, ostkusten har generellt varit betydligt torrare än västkusten som fått dras med en hel del regnskurar och pålandsvind. Det var bitvis ganska ostadigt i norr också. Frågar man göteborgare kommer nog de flesta tycka att sommaren varit ”dålig” (om vederbörande inte gillar regn och svalka förstås). I Stockholm, Oskarshamn, Västervik eller Visby kanske många tycker att sommaren bitvis inte var så tokig. Från midsommarveckan och någon dryg vecka in i augusti förekom bara några få dagar med maxtemperatur under 20 grader i Östersjölandskapen.

Till sist: Hur blir det i höst?

Ja-a…. vågar jag ens svara på den frågan? Det känns som att det är för osäkert, men ska man tro säsongsprognoserna blir hösten mild. September har hittills bjudit på sommarväder i södra Sverige. Frågan är hur länge det fortsätter? Vi får nog vänta och se. Personligen skulle jag gärna se en mild höst, men sedan får det faktiskt bli en ordentlig vinter. Känns som att det är på tiden!

/Nitzan

 

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser, Väderprognoserna. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu