Mäktigt högtryck ger höstväder

Rekordhögt lufttryck för oktober

För värmeälskande personer som jag själv kan man verkligen undra varför inte det här mäktiga högtrycket inte kunde parkerat sig över Sverige under sommaren istället. Då hade vi säkerligen fått många högsommarvarma dagar. Så är förstås inte fallet nu, men egendomligheterna verkar inte hålla sig undan för det. Det har nämligen varit ovanligt högt lufttryck, såpass högt att det sattes ett nytt rekord för högt lufttryck i oktober.

Det gamla rekordets ålder vittnar om hur sällsynt det faktiskt är med väldigt höga lufttrycksnivåer. I oktober 1896, dvs. i förrförra selket, mättes 1048,6 hPa (hektopascal) på Observatoriekullen i Stockholm. Rekordet slogs tisdagen den 3 oktober när Vilhelmina i södra Lappland noterade 1050,2 hPa. Rekordet putsades till ytterligare på morgonen den 4 oktober – barometern klättrade upp till 1050,7 hPa i Sveg i Härjedalen och som nu står för det innevarande rekordet.

Rekordet i högt lufttryck för hela Sverige är också mycket gammalt. Den 23 januari 1907 noterade både Kalmar och Visby 1063,7 hPa.

Försenad höst sprider sig söderut

Högtrycket har också fört med sig kyligare luft norrifrån vilket gett hösten en ordentlig knuff söderut efter att sommaren vägrat ge med sig. Kartan nedan visar höstens läge fram till den 2:a oktober. Hela Svealand och Norrland, samt delar av norra Götaland har nu meteorologisk höst, dvs. mer än fem dygn i rad med dygnsmedeltemperatur mellan 0-10 grader. Skulle exempelvis ett visst område ha 4 dygn i rad med hösttemperatur, men att det femte dygnet blir varmare med sommartemperatur (över 10 grader i dygnsmedeltemperatur), måste man börja om. Öland och Gotland, Blekinge och Smålandskusten, samt Skånes ost och sydkust har fortfarande meteorologisk sommar . I sydvästra Götaland har det varit hösttemperatur under ett par dagar, men det behövs ytterligare någon dag eller två med liknande temperaturförhållanden innan hösten kan sprida sig ytterligare.

 

 

blogg1006arstid

Sommartemperatur, men ingen ”Brittsommar”

I skrivande stund råkar det vara den 7 oktober – när Britt och Birgitta har namnsdag. Ofta talar man om begreppet ”Brittsommar” så fort det är lite varmare höstväder. Brittsommar har dock en ganska specifik definition. Det innebär att det just den 7 oktober är såpass varmt att det upplevs somrigt – men ”värmen” måste föregås av en period med påtaglig höstkyla. Trots att det råder meteorologisk sommar i landets sydöstra hörn är det alltså inte Brittsommar.

/Nitzan

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.