Orkanen Matthews historia och följder

För lite mer än två veckor sedan började en tropisk väg att bildas väster om Afrika på Atlanten och drog sedan västerut över oceanen mot Karibien. Den 28 september hade denna våg utvecklats till en tropisk storm och döptes då till Matthew precis öster om Små Antillerna. Medan stormen drog över Små Antillerna dumpades stora regnmängder på kort tid, bl.a. fick ön St Lucia mellan upp mot 33 cm regn på omkring 12 timmar. Dagen efter blev Matthew en orkan i Karibiska havet. Matthew växte snabbt i styrka under sin tid över Karibiska havet blev en kategori 5 orkan på bara ett dygn (orkaner delas in i kategori 1 till 5 enligt Saffir-Simpson skalan som utgår från vindhastigheter, kategori 1 är den lägsta nivån med vindhastigheter på minst 21 m/s medan kategori 5 orkaner är kraftigast med vindhastigheter på minst 70 m/s).

 

Matthew vred sedan åt norr mot Stora Antillerna och försvagades lite på vägen. Den fjärde oktober drog Matthew in över Haiti och östra Kuba som en kategori 4 orkan med vindstyrkor på 64 m/s. Detta var första gången sedan 1964 som en kategori 4 orkan drabbade Haiti, då var det orkanen Cleo. Följderna på Haiti blev massiva med stora materiella skador och flera hundratals personer dog även p.g.a. orkanen. Vid denna bloggs publicering finns obekräftade uppgifter om att ungefär 1000 personer har dött, där många även avlidit i sjukdomar som spridit sig i efterhand, t.ex. kolera.

 

Matthew rörde sig vidare norrut över land och lite svalare vatten och försvagades långsamt. Bahamas stod sedan på tur den femte och sjätte oktober och medan Matthew drog förbi önationen blev den en kategori 3 orkan.

 

Till sist berörde Matthew sydöstra USA då den drog förbi längs Floridas, Georgias, South Carolinas och North Carolinas kust som en kategori 1 orkan med vindar på omkring 21 m/s mellan sjunde och nionde oktober. Efter det drog Matthew österut ut över Atlanten och dog ut. Det kom på flera håll i USA stora regnmängder på kort tid, t.ex. fick North Carolina 30 cm lokalt som gav stora översvämningar och hade flera dagar efteråt fortfarande utfärdat katastroftillstånd.

 

[Image of areas affected by tropical storm and hurricane force winds]

Orkanen Matthews färd genom Karibien och USA. Det orange området visar vindhastigheter motsvarande en tropisk storm, och det röda området visar vindstyrkor motsvarande orkanstyrka. Bildkälla: NOAA

På flera håll i Karibien och USA drabbades även städer av strömavbrott, flera platser fick översvämningar och många vägar är fortfarande avstängda efter att orkanen dragit förbi, och de materiella skador som blev uppgick till miljardbelopp, t.ex. blev det till omkring 40 miljarder kr i skadekostnader i sydöstra USA.

 

Under den pågående orkansäsong som nu råder i Atlanten så var Matthew den femte orkanen, men om man kollar historiskt så var det den första kategori 5 orkanen på Atlanten på nästan ett decennium. Den senaste kategori 5 orkanen på Atlanten var orkanen Felix i september 2007. Dessutom blev Matthew den kategori 5 orkan som bildats närmast ekvatorn på Atlanten, vid 13.3 grader nord.

 

A satellite photo of the Hurricane on October 7, 2016 with the eye just off the coast of Jacksonville, Florida

Satellitbild från sjunde oktober då orkanen Matthew drog in över sydöstra USA. Orkanens öga är i satellitbilden över Floridas ostkust. Bildkälla: NASA

Det här inlägget postades i Årstider, Meteorologi och meteorologens arbete, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu