Lågtryck på repeat

Hittills har det varit en relativt kall start på november och det har även kommit stora mängder snö i främst östra Svealand och södra Norrland. I Stockholm har det kommit rekordstora snömängder. Bilar har fastnat i snödrivor och det har varit stora problem i trafiken. Men det rådande vädret har inte inneburit problem för alla. Många har passat på att njuta av snön med pulkåkning, turer i längdspåret och byggande av snögubbar. Själv pulsade jag ut i den nästan knähöga snön och åkte i lössnön i Vitabergsparken som ligger i centrala Stockholm.

Nu kommer dock mycket av snön försvinna när mildare luft drar in. Flera lågtryck med regn står i kö för att komma in. Detta i kombination med blåsigt väder gör att snön kommer att smälta snabbt.

Denna vädertyp, när lågtryck efter lågtryck kommer in är vanlig under hösten och vintern. Lågtrycken ger moln, nederbörd och och blåst. Emellan lågtrycken är det dock ofta klart väder och svagare vindar. Så med denna vädertyp blir det mycket stora skiftningar i vädret. Om temperaturen är närmare noll grader kan det dessutom pendla mycket mellan minusgrader och plusgrader och därmed också mellan snö och regn. I dessa förhållanden kan det bli besvärligt med mycket halka på vägarna.

Under de närmaste dagarna har vi många lågtryck som är på väg in och det kommer bli stora svängningar i vädret. I söder handlar det mest om regn, men i Norrland blir det svängningar med både regn och snö.

Vi får se vad som händer senare i vintern. Det kan ju också vara skönt att ha mindre svängningar. För att det ska ske behöver högtrycket över Ryssland breda ut sig mot Skandinavien. Då tvingas lågtrycken gå en annan bana och vi får mer enahanda väder. Ofta blir det kallt under längre perioder.

Det här inlägget postades i Årstider, Meteorologi och meteorologens arbete. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu