På spaning efter den vita julen

Julmusiken strömmar ur högtalarna, granen är pyntad och det doftar ljuvligt från köket. Utanför huset smyger en tomte förbi med paraply i beredskap. Men vänta nu, det är något fel i den här bilden! Tomtar ska ju inte ha paraply!

Hör du precis som jag till den skaran som in i det sista hoppas på att det ska bli en vit jul trots allt? Vi som håller tummarna hela december och när vi slår upp ögonen på julaftons morgon och med barnslig förtjusning springer fram till fönstret hoppas att det bara är vitt vart vi än vänder oss.

Tyvärr måste jag göra de flesta av er besvikna. Verkligheten och drömmen ligger ganska långt ifrån varandra 2016, och rådande klimatförändringar gör att de vita jularna kommer att bli allt mer sällsynta i framtiden. Men det finns några platser i landet där man får njuta av det vita guldet i fulla drag i år. Vilka områden det rör sig om får du lista ut genom att studera texten nedan.

 

Så här ser prognosen för julhelgen ut i skrivande stund (dan före dopparedan):

Julafton:

Ett omfattande nederbördsområde med både regn och snö sveper förbi åt nordost över landet under julaftonsdygnet. I Götaland och Svealand, där nederbörden faller som regn, blir det uppehåll och allt mer uppklarnande och soligt väder från morgonen men i de sydvästra delarna av Götaland kan en del moln och skurar dröja kvar. Det blir även en blåsig dag i Götaland och Svealand med friska sydvästliga vindar som tar i ordentligt i vindbyarna.

I södra Norrland faller nederbörden som snö på de flesta håll, men i söder och i allra närmast kusten regn eller blötsnö. Under dagen klarnar det upp även här och temperaturerna sjunker snabbt.

Norra Norrland får snöfall från morgon till kväll och både i Västerbottens och Norrbottens län kan det falla upp mot en decimeter nysnö, lokalt ännu mer!

Juldagen:

Under juldagen ger ett snöområde ett tillskott på snötäcket i främst Jämtlands län och i Västernorrland. Det handlar om omkring 5 cm, i de västra Jämtlandsfjällen upp mot 10 cm. Götaland, Svealand och de södra delarna av södra Norrland får en solig dag med vårkänsla eftersom temperaturen hamnar på omkring 2-6 plusgrader. Efterhand ökar molnigheten från sydväst och temperaturen stiger då ännu mildare och fuktigare luft drar in. Kanske når vi lokalt upp mot 10 grader? Norra Norrland får å andra sidan betydligt kallare med 8-15 minusgrader och allt mer uppklarnande under dagen.

Annandag jul:

Annandag jul passerar ett nytt snöområde över landets norra delar och ger upp mot decimetern nysnö i Norrbottens län. Södra Norrland och Svealand får mest uppehåll men i Götaland drar ett regnområde förbi österut. I Götaland tilltar även de västliga vindarna under dagen och det blir friska vindar med hårda eller mycket hårda vindbyar. Kanske når vi även upp till stormstyrka i vindbyarna! Så häng med i de uppdaterade prognoserna som kommer under julhelgen – här kan det bli åka av!

Mellandagarna och framåt nyår:

Annandagens hårda vindar hänger i även under den 27:e men vindarna har nu slagit om till nordvästliga och det är kallare luft som strömmar ner över landet.

Efter julhelgens ostadiga väder sker nu en tillfällig stabilisering den 28:e till 30:e då en högtrycksrygg växer in över landets södra delar. I norr kan dock fortfarande snöområden passera österut.

2016 ser ut att avslutas ostadigt då högtrycket ger vika och kallare luft och tar sig ner norrifrån. Det är såklart helt omöjligt att uttala sig om väderförhållandena under nyårsnatten än så länge, men personligen hoppas jag i alla fall att den kallare luften får grepp om landet och att 2017 får inledas med snöfall. Men just vid tolvslaget på nyårsafton får det gärna vara fyrverkeriklart och vindsvagt!

God jul och Gott Nytt År!

Det här inlägget postades i Årstider, Specialprognos. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu