Vädret för julresan

Många väljer att åka utomlands över jul- och nyårshelgerna, kanske för att få lite extra solljus och värme mitt i den mörka svenska vintern. Därför tänkte jag att vi ska ta en titt på klimatet på några olika populära vinterresmål världen över. För att få en aktuell tiodygnsprognos, klicka på länkarna i texten.

  • Spanien. Spanien dominerar topp 10-listan med hela 4 av de 10 mest populära destinationerna enligt företaget Resia (citerat av Aftonbladet). Las Palmas, Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura  tar alla plats på topp 10 med Las Palmas (Gran Canaria, Kanarieöarna på topp). Spanien har ett varierat klimat med allt från tundraklimat i Pyrenéerna till hett Medelhavsklimat. Kanarieöarna, vilka samtliga spanska topp 10-resmål är delar av, har i huvudsak ett subtropiskt eller hett ökenklimat, men närheten till havet och terrängen gör att det lokalt kan vara andra mikroklimat. Dagstemperaturen är normalt omkring 20 °C på Kanarieöarna runt jul och nyår. Det går att jämföra med en behaglig men inte allt för varm svensk sommardag. December har i snitt 4,6 regndagar i Las Palmas på Gran Canaria, 7,7 regndagar i Santa Cruz på Tenerife, 3,8 regndagar i Corralejo på Fuerteventura och 3,9 regndagar i Yaiza på Lanzarote.

 

  • Thailand. Klar tvåa med 3 destinationer på topp 10: Phuket, Bangkok och Krabi. Thailands klimat är i huvudsak tropiskt med viss variation mellan norra och södra Thailand. Krabi och Phuket ligger nära varandra i södra Thailand och är sol och bad-resmål. Bangkok, som är Thailands huvudstad, ligger längre norrut och är ett storstadsresmål. I Thailand är det betydligt varmare runt jul och nyår än på Kanarieöarna, så den som inte nöjer sig med 20 °C kan med fördel åka till Thailand och vara säker på varmare väder. Normalt så här års är att det på dagen är drygt 30 °C. Att bada ger lite svalka, men med en vattentemperatur omkring 28 °C är det inte så stor skillnad mot luften. Phuket med 8,4 och Krabi med 9,9 regndagar i snitt under december är regnigare än Kanarieöarna, men om det är 30 °C så tycker nog många att det är skönt med lite regn. Bangkok är betydligt torrare med bara 1,3 regndagar i genomsnitt under december.

 

  • USA. Med både Miami och New York på topp 10-listan förtjänar USA tredjeplatsen. New York är den plats på topplistan vars klimat mest liknar Sveriges, så hit reser man inte under vintern för sol och värme. Med en dagstemperatur på omkring +6 °C och 11 dagar med nederbörd i snitt under december så kan man i New York känna sig nästan som hemma vädermässigt. New York är ändå oftast lite varmare än de flesta platser i Sverige, så det kan hända att temperaturen går upp mot 10-15 grader även på vintern. Miami däremot tar platsen mellan Thailand och Kanarieöarna med en dagstemperatur omkring 24 °C i December. Emedan större delen av Miamis delstat Florida har ett fuktigt subtropiskt klimat så har delar av sydligaste Florida där Miami ligger ett tropiskt monsunklimat. Det beror framförallt på Golfströmmen som passerar utanför kusten vid staden. Det är lite större risk för regniga dagar i Miami jämfört med Kanarieöarna, men med 6,4 regndagar under december i snitt så är ändå chanserna att slippa regn det mesta av tiden ändå goda.

 

  • Australien. Med Sydney som sjunde populäraste resmålet bubblar Australien upp på topp 10 i år. Jul- och nyårshelgerna infaller mitt i den Australiensiska sommaren eftersom Australien befinner sig på södra halvklotet. Med en normal dagstemperatur motsvarande svensk högsommar, omkring 26 °C, är det en stor kontrast mot den svenska vintern. Det kan dock vara ganska stora variationer i temperatur mellan soliga och regniga dagar. Sydney har 10,1 regndagar i snitt under december. Klimatet är fuktigt suptropiskt i Sydney.

 

  • Förenade Arabemiraten. Dubai var förra årets raket men är inte med bland de tio mest populära resmålen i år, dock ligger Förenade Arabemiraten som land med som femma bland de tio mest populära länderna att besöka. Landet kallas ofta UAE vilket är en förkortning för den engelska benämningen, United Arab Emirates. Dubai ligger på ungefär samma latitud som Miami, men har ett helt annat klimat som är betydligt torrare. Hela landet har ett hett ökenklimat. En normal decemberdag har dagstemperatur omkring 26 °C, jämförbart med Sydney, men variationerna från dag till dag i temperaturen är oftast betydligt mindre än i Sydney. Endast 2 regndagar är det normala i Dubai under december och då är det ändå en av de regnigaste månaderna.

Foreca har en helt egen flik på foreca.se dedikerad till just reseväder, så om du är sugen på att veta mer om vädret på andra destinationer, titta in på foreca.se/resevader.

Bild: Petr Kratochvil (public domain)

Bild: Petr Kratochvil (public domain)

Det här inlägget postades i Klimat, Specialprognos. Tagg: , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu