Svängig vinter

Ännu en mild vinter

Ännu en gång har vi fått en vinter som överlag präglats av milt väder. Det har kanske inte varit lika mycket stormar som de senaste åren, även om det kan verka lite motsägelsefullt just. Vi står i skrivande stund (onsdag 18 januari) nämligen inför ett rejält blåsväder över norra Sverige med både stormvindar, stormbyar och möjligen också orkanbyar i fjällen.

Halva januari har gått och man kan väl mellan tummen och pekfingret säga att halva vintern också har gått. Allt är förstås relativt beroende på var i landet man bor, vissa har mindre kvar av vintern än andra av rent klimatologiska skäl.
Vinter eller ej – snötäcket i södra Sverige har haft en kämpig säsong. Snödjupskartan nedan är från 17 januari och stora delar av landet har ändå någon form av snötäcke. I gränsen till barmarksområdet i västra och södra Götaland handlar det dock om mycket lite snö. Snötäcket i Götaland och södra Svealand kommer få det svårt att ligga kvar på flera platser. Envist mildväder med plusgrader är boven i dramat. Längre norrut behöver man inte vara orolig, snötäcket lär nog ligga kvar länge till. Man ska heller inte utesluta att februari kan bjuda på en eller annan vintrig överraskning. Det har hänt förr.

 

2017017snodjup

Karta 1: Snödjup på morgonen den 17 januari. Klicka på kartan för att förstora den.
Källa: SMHI

 

Svängig temperatur

Nyåret blev mycket milt, speciellt nyårsafton där flera värmerekord för ”varmaste nyårsafton” sattes. Berga, Harstena och Södertälje hade som mest 10,8 grader vilket blev det nya riksrekordet. Tidigare rekord för hela landet var från 1972 i Duved, då med 10,3 grader. Flera platser slog sina tidigare rekord. Stockholm hade sin varmaste nyårsafton på minst 157 år och det kända rekordet slogs med råge. 10,5 grader blev det tillslut jämfört med 8,4 grader från 1975. Däremot har vi fortfarande ett varmare decemberrekord från julafton 1977 då det var 13,7 grader i Simrishamn (vilket tangerades 22 december 2015 i Fårösund på Gotland).

Nåväl, även nyårsdagen blev mild men sedan har det minst sagt varit ett evigt svängande. Allt från mycket kallt (40 minusgradig kyla lokalt längst i norr) till milt och sen tillbaka till kallt för att åter bli milt. Medeltemperaturens avvikelse den 1-16 januari visar ändå att den milda luften haft övertaget i norr och i söder är det mer blandat. I stora drag kan man säga att temperaturen i söder ändå varit rätt normal (om man jämför med åren 1961-1990).

2017017temp

Karta 2: Medeltemperaturens avvikelse för perioden 1-16 januari jämfört med referensåren 1961-1990. Klicka på kartan för att förstora den. Källa: SMHI

Resten av vintern?

Som jag nämnde tidigare kan mycket fortfarande hända. Januari ser fortfarande ut att präglas av svängigt väder med ett milt övertag. Om det ska ske ett väderomslag åt det kallare hållet verkar det i så fall kunna ske någon gång i februari. I nuläget finns tendenser som öppnar för den möjligheten, men det är ännu osäkert. Förra året fick vi cirka 3 veckor med rejäl köldsmocka i hela landet i januari, men överlag var även förra årets vinter en mild historia. När väl en typ av väder kopplar sitt grepp har mönstret har svårt att brytas. Det gäller såväl milda som kalla vintrar. Milda vintrar tenderar att förbli milda och kalla vintrar tycks våren aldrig vilja ta fart.

Take care,

/Nitzan

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu