Ditt sms ger bättre prognoser

Vi ringer, smsar och mobilsurfar som aldrig förr. Men visste du att ditt sms kan ge bättre lokala prognoser i framtiden? De elektromagnetiska signalerna från din mobil skickas genom luften till närmaste mobilmast och det är just denna luftfärd som vädermodellutvecklare och forskare börjat intressera sig för. Allt som rör sig i luften påverkas av det rådande vädret och i fallet med signalerna från din mobil kan det leda till att de blir lite fördröjda (vi snackar så korta tider att det inte är märkbart för människan, men mätbart är det!).

För tio år sedan visade forskare hur man genom att jämföra förändringar i signalstyrka mellan två radiomaster kunde göra en uppskattning av hur mycket nederbörd som föll i ett område, baserat på vattnets egenskaper att absorbera och sprida mikrovågor. Att få tillgång till de kommersiella telefonbolagens data över signalstyrka har varit ett juridiskt problem, men nu börjar det hända grejer.

Baserat på den datatrafik som mobilanvändarna skapar i kombination med vanliga hederliga väderobservationer har ett amerikanskt företag börjat göra tretimmars-prognoser på gatunivå! Med så högupplösta prognoser skulle man i bästa fall kunna navigera sig torrskodd mellan sommarens kraftiga regnskurar. På flygplatser skulle man bättre kunna bedöma hur stora förseningar det kan bli på grund av vädret och på t.ex. Friends Arena kan man ta beslut om det är fritt fram att spela matchen under öppet tak. I de länder som inte har ett heltäckande nätverk av radaranläggningar skulle mobilsignalerna kunna vara ett bra alternativ för att samla in väderinformation.

Att göra en superlokal uträkning är ingen konst, men träffsäkerheten är såklart akilleshälen. Vädermodellerna blir bättre och bättre och har nu samma träffsäkerhet på kilometerskala som det tidigare varit på mil-skala. Nästa steg blir hundratals meter och sen är vi nere på gatunivå! Och kanske är det tack vare vårt frenetiska knappande på mobilerna.

Foto: Gary Knight

Är du intresserad av att läsa mer om mobilernas roll i framtidens prognoser rekommenderar jag den här artikeln i Nature.

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete, Väderprognoserna. Tagg: , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu