Så får orkanerna sina namn

Harvey, Irma, Jose, Katia, … För någon vecka sedan vimlade det av orkaner på Atlanten och för att det ska bli enklare för allmänheten att hålla koll på alla oväder namnges de av oss meteorologer. Men det funkar ju inte att varje meteorolog hittar på sina egna namn, så hur går dopet till egentligen?

Namngivningen sker enligt en standard som National Hurricane Center och Världsmeteorologiorganisationen tagit fram och som använts sedan 1953. I början gavs de tropiska cyklonerna bara kvinnliga namn men från och med 1979 infördes även manliga namn. Numera växlar det så att varannan orkan får ett kvinnligt namn och varannan ett manligt. Sex listor med namn från A till W är framtagna och enligt ett rullande schema återkommer samma lista med sex års mellanrum. Det betyder alltså att de namn som orkanerna hade 2011 återanvänds i år och kommer att användas igen 2023. Här hittar du listorna. Skulle listan med de 21 namnen inte räcka till för att täcka in hela säsongens stormar fortsätter man med namnen på bokstäverna i det grekiska alfabetet: Alpha, Beta, Gamma, Delta, …

Katrina Foto: NASA

Katrina drabbade södra USA 2005. Foto: NASA

Men betyder inte det att det i år är dags för en ny Katrina? Nej! Vissa orkaner orsakar så extremt stor förödelse och så många dödsfall att deras namn helt enkelt pensioneras från listan. Det vore väldigt opassande och okänsligt att börja prata om en ny Katrina. Förutom Katrina finns en hel rad pensionerade Atlantiska orkaner, till exempel Dennis (2005), Gustav (2008), Ike (2008), Irene (2011) och Sandy (2012). De allra flesta år är det i alla fall något namn som stryks från listan och ersätts av ett nytt. Ser man bara till antalet pensionerade namn får 1955, 2004 och 2005 anses som de värsta åren, alla med fyra namn som tagits bort från framtida listor. Men namn kan också tas bort av politiska orsaker. Adolph och Israel ströks 2001 och 2015 försvann Isis från tabellerna.

För att en tropisk cyklon ska få ett namn överhuvudtaget måste den uppnå åtminstone stormstyrka i medelvind. Proceduren för namngivning som beskrivits ovan gäller för orkaner som dyker upp på Atlanten. Rör det sig istället om ett oväder på Stilla Havet eller på Indiska oceanen följer man andra namnlistor. På tal om det, tropiska cykloner som bildas på Stilla Havet kallas inte orkaner utan tyfoner. Men på Indiska oceanen och på Stilla havet runt Australien säger man rätt och slätt cykloner. Aningen förvirrande… Men oavsett namn handlar det alltid om samma fenomen, det är därför vi meteorologer har en förkärlek till benämningen tropisk cyklon.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu