Septembervädret

Tidigare i veckan fick jag känna på riktigt höstrusk väder. Det blåste kraftigt och regnet piskade mot kinden när jag cyklade hem. Jag kände hur mina blöta kläder började smita åt kroppen samtidigt som kylan började sprida sig. Det kändes ovant med regnet på något sätt, var det länge sedan vi hade regn? Jag blev nyfiken och började kolla upp hur vädret var i september. Jag minns ju att jag inte surfat på ett tag så det borde vara ett tag sedan det var ostadigt väder med regn och blåst.

Det visade sig vara mycket ostadigt i början på månaden. Först drog mycket lågtryck in i söder och efterhand också i norr. Det kom också in flera kraftiga områden med regn. Den 14:e var det också problem med översvämningar på bland annat Tjörn utanför Göteborg. Morgonen efter drog kraftiga åskskurar in och berörde södra Halland som orsakade lokala översvämningar även där. Fram till den 16 så kom det stora regnmängder i Götaland som gjorde att det blev mer regn än normalt för september. Det var inte bara i Götaland som det kom mycket regn. I de östra delarna av norra Norrland kom det mycket regn den 10:e. Det var också mycket blåsigt med ostliga vindar. Det var inte bara i Norrland som det var blåsigt i september. Den 13-14: drog ett djupt lågtryck in i södra Götaland som gav mycket blåsigt väder i längs kusterna i söder med stormbyar.

Efter den 16:e blev det något stabilare väder i hela landet samtidigt som kallare luft strömmade ner.  Från den 22:a växte ett högtryck in över främst de norra delarna av landet. Till sist kom det, så länge som vi väntat. Under hela sommaren har det inte varit någon längre period med högtryck, men nu kom det. Högtrycket var så starkt att det till och med blev rekordhögt tryck för september. Problemet är bara att högtryck på hösten är inte riktigt samma sak som på vintern. På sommaren innebär ju högtryck att det blir kanonväder med långa perioder med sol och värme. Istället för det bildades mycket dimmoln och den varma luften som kom in hamnade inte vid marken utan istället cirka 1000 meter ovanför oss. Fast det blev ju i alla fall mest uppehåll, så det var ju bra för alla som inte gillar regn.

Tanken på hur vädret kunde ha blivit med detta högtryck är ändå rätt intressant. Om det hade varit lika stark sol som på sommaren fast nu i slutet av september, så hade det blivit närmare 30 grader och sol. Hur som helst så blev det mycket dimmoln och i kombinationen med den ostadiga inledningen med mycket moln så blev september totalt en solfattig eller mycket solfattig månad.

Nu är vi inne i oktober och det ser mycket ostadigt ut med djupa lågtryck som drar in och ger regn och blåsigt väder. Om det blir en till blöt och blåsig cykeltur för min del återstår att se, men jag kommer göra mitt bästa för att undvika det. Ha en trevlig höst allihopa!

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu