Se upp för laviner!

Vinter betyder snö och snö betyder skidåkning. I de svenska fjällen är snötäcket just nu bortåt en meter djupt och mer snö väntas i veckan. Goda förutsättningar för finfin åkning alltså! Men allt är inte guld och gröna skogar. Skidåkningen kan snabbt förvandlas till en mardröm när man inser att man står på en potentiell dödsfälla. Jag talar såklart om lavinrisken.

I Sverige omkommer i genomsnitt en person vartannat år till följd av laviner, men i takt med att offpiståkning växer i popularitet befarar man att siffrorna nu kommer att stiga. Trots att hjärnan kanske inser att faran är överhängande är lockelsen att få njuta av den orörda snön stark, och åkare kastar sig ut mot bättre vetande och hoppas på det bästa.

I grundläggande fjällvett ingår att man är uppdaterad med färska väderprognoser, såväl under sommaren som under vintern. Vintertid gäller det också att man har koll på lavinprognosen. Lavinfaran bedöms på en femgradig skala där 1 är liten risk och 5 är extremt stor risk.

Laviner delas in i de två huvudtyperna flaklaviner och lössnölaviner.

Flaklaviner är den typ av laviner som orsakar de flesta olyckorna. De kan uppstå när snötäcket är uppdelat i lager med olika egenskaper, till exempel om frost har blivit översnöad eller om det finns ett lager med kantigare snö där det är färre bindningar mellan snökristallerna och därför också sämre hållfasthet. Flaklaviner kan också förekomma i områden där vinden har drivit ihop snön till stora sjok eller i nysnö.

Lössnölaviner förekommer oftast i riktigt brant terräng och kan dyka upp inom något dygn efter ymnigt snöfall. De kan också bildas under vårvintern när solen börjar smälta snön och är därför vanligast på sydsluttningar.

Generellt innebär stora svängningar i vädret en ökad lavinrisk. Ju längre tid snön får ligga orörd desto mer stabil brukar den bli, men det finns ingen enkel regel som säger hur lång tid det ska gå sedan det senaste snöfallet innan det är säkert att åka. En lavin kommer sällan ensam. Ser du tecken på tidigare brottkanter bör du såklart iaktta extra försiktighet. För en säker nerfart måste ditt vägval vara baserat på snötäckets förutsättningar — och din okunskap om dem. I torr vintersnö kan laviner uppstå om backens lutning är mer än 25° vilket ungefär motsvarar lutningen i en svart pist.

åre_skistar

Foto: Skistar Åre (@skistar_are)

På Fjällsäkerhetsrådets hemsida kan du fördjupa din kunskap om laviner och om hur lavinprognoser görs: http://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/laviner/

Lavinprognoser för den svenska fjällvärlden hittar du på Naturvårdsverkets hemsida: https://www.lavinprognoser.se/

Lavinprognoser för Alperna och andra bergsmassiv i Europa finns här: http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php

Det här inlägget postades i Övrigt. Tagg: , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu