Snöläge inför sportloven

åre_skistar

åre_skistar

Nu börjar det närma sig sportlovstider när man kan få tillfälle att vara ute och njuta av vintern. Vad gillar du att göra för vinteraktiviteter? Som snowboardåkare älskar jag att

vara i fjällen den här tiden på året. Vädret börjar bli bättre samtidigt som snön ofta är av bra kvalitet. Dagarna börjar blir längre och solen börjar värma mer och mer mot kinden.

Morgonen kan fortfarande vara kall och krispig och man kan höra hur det knarrar under fötterna när man går mot liften. I backen är det fortfarande helt randigt av pistmaskinens spår. Nysnön har packats ihop till ett lösare skikt på toppen, men under är det hårdare utan is. Greppet på kanten av snowboarden eller skidorna kommer hålla bra för carving svängarna.

Just nu ser det ut som det kan bli många sådana här vinterdagar. Det har hittills kommit mycket snö i Norrland och Dalarna, men längre söderut är det mindre snö än normalt, även om det varit flera snöfattiga vintrar i söder under de närmaste åren. I Norrland har det kommit mer snö än normalt på flera håll. Det gäller stora delar av norra Norrland, men i västra fjälltrakterna är det något mindre snö än det brukar vara. Allra mest har Kittelfjäll fått med 148 cm (den 31 januari). I södra Norrland är det främst de inre och östra delarna som fått stora snömängder. I Västernorrland är det närmare en meter på många håll.

Mycket av snön kom i slutet av december då det var mycket lågtryck och fronter som drog in. Tillsammans med mycket ostliga vindar har det blivit mycket snö även i de östra delarna av Norrland. I söder har det varit varmare och här har det mesta kommit som regn.

Idag och imorgon kommer ett nytt djupt lågtryck ge mycket stora mängder i Norrland. De största mängderna väntas i Västernorrland där det kan komma 3-6 dm snö, kan det bli nytt snörekord. I fjällen väntas också stora mängder. Senare mot helgen växer ett högtryck norrifrån och det finns chans för magiska skiddagar med mycket nysnö, bra före och sol som värmer mer och mer.

Det återstår att se hur vädret blir under sportlovsveckorna, men med en sådan här början med så mycket snö finns det bra förutsättningar i alla fall i Norrland.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu