Snöläget

Vid nyår hade den meteorologiska vintern ännu inte infunnit sig i stora delar av Götaland, östra Svealand och till och med mindre delar av södra Norrland. I normala fall har så gott som hela landet vinter vid årsskiftet. För Gävle så är det fjärde senaste vintern sedan 1859. Kallare luft är på ingång så för Gävles del är vintern snart i antågande. Den sena vintern i söder har också fått effekter på snötäcket. Vid årsskiftet var det barmark i Mälardalen och stora delar av Götaland. För att hitta ett snötäcke djupare än 10 cm var man tvungen att ta sig upp till norra Värmland eller Dalarna. Normala år så är det från någonstans i Götaland man brukar hitta 10 cm snö eller mer så här års. Snötäcket är alltså ovanligt litet i södra Sverige. På många håll i norr är det tvärt om mer snö än normalt. Större delen av Norrland har faktiskt ett snötäcke på mer än en halvmeter. Hur står sig då snötäcket mot föregående år? Jämfört med förra året så var det mer snö på årets nyårsafton, inte bara i Norrland. Götaland var också betydligt snöfattigare på nyårsdagen 2017 jämfört med i år. Nedan visas bilder över de senaste årens snötäcke på nyårsdagen.

Snödjup 2018-01-01

 

 

Snödjup 2017-01-01

 

Snödjup 2016-01-01

Snödjup 2015-01-01

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu