Medvind i Pyeongchang

Det har väl knappast undgått någon att vinter-OS i Pyeongchang pågår just nu? Vädret har varit ett hett samtalsämne så här långt och vissa grenar har fått skjutas upp på grund av det hårda vädret.

All utomhusidrott är såklart beroende av vädret, oavsett om det är varmt eller kallt, nederbörd eller uppehåll, blåsigt eller vindsvagt. Tar vi längdskidåkning som exempel kan man försöka dra nytta av vädret som ett taktiskt moment. Är det motvind har man stor fördel av att gå i rygg på någon för att få lite skydd från vinden och är det lätt snöfall kan det gå snabbare att åka på den plana ytan mellan spåren. För att inte tala om vallateamets uppgift att komma på hur man bäst preparerar skidorna i rådande väderförhållanden!

Hittills i OS är det framförallt vinden och extremkylan som har varit de riktigt stora snackisarna. Invigningen var en kylslagen historia och kraftiga vindar har gjort att man har fått skjuta upp flera av de alpina grenarna och även skidskyttet har blivit uppskjutet. Vindarna gör inte bara att det blir orättvisa förhållanden för åkarna, det kan också vara farligt. Slopestylefinalen på snowboard kördes trots kastvindarna och vissa åkare beskrev det som att man fick en ”knuff i ryggen” när man var i luften, och då är det såklart svårt att hålla balansen och sätta sina landningar. Vissa var livrädda före start och mest glada över att ha kommit i mål helskinnade.

Vindarna gör också att vädret upplevs som kallare än vad termometern visar. Det här kallar vi meteorologer för effektiv temperatur. Vindens kyleffekt gör till exempel att 5 minusgrader känns som -11 om det blåser 5 m/s. Bara fartvinden för störloppsåkare kan göra att 10 minusgrader upplevs som 35 minusgrader.

Det lågtryck som har gett det besvärliga vädret i Pyeongchang drar nu bort från Sydkorea och vindarna lugnar sig snabbt. Aktuell prognos hittar du här. Vi håller dock tummarna för fortsatt medvind för den svenska truppen!

Vindens kyleffekt

Det här inlägget postades i Idrottsväder. Tagg: , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu