Rysskylan är här!

Det hann nätt och jämnt bli vår längs Skånes kust innan årets vinter slog till på riktigt. Och vilket vinterväder vi har fått nu när rysskylan dundrar in!

Snöfall foto Tobias Åberg

Foto: Tobias Åberg (@aberg_photography)

I meteorologkretsar snackas det om att det skulle kunna bli en nationell isvecka, det vill säga att temperaturen håller sig under nollan på alla mätstationer i hela landet en hel vecka i sträck. Enstaka nationella isdygn är inte så ovanligt och brukar kunna dyka upp varje säsong. Vissa år blir det å andra sidan inte ett enda. Under vintrarna på 2010-talet har vi haft allt från noll till fem nationella isdygn, undantaget säsongen 10/11 då det blev närmare 20 stycken totalt. Att det nu skulle kunna bli sju dygn i följd med iskyla är verkligen remarkabelt!

Den här stränga kylan hör ihop med ett mäktigt högtryck som växt in över Skandinavien norrifrån. Kring högtrycket roterar vindarna medsols vilket alltså gör att vi får nordostliga eller ostliga vindar som dominerande vindriktning. Öster om Sverige ligger som bekant Sibirien som ju är ökänt för sina låga temperaturer under vintern. Det är alltså den här luften som nu blåser in mot Sverige, och resten av Europa också för den delen. Man måste ta sig hela vägen ner till Iberiska halvön för att få uppleva ordentlig vårvärme i Europa, där har temperaturerna de senaste dagarna sträckt sig upp mot 20 grader. I Sibirien är det samtidigt många mätstationer som rapporterat temperaturer under 40 minusgrader. Sverige är inte långt efter med Gielas som hade -39.8 natten till den 26:e februari. Stockholm har noterat temperaturer på 11.6 minusgrader. Bitande kallt det med.

De nordostliga vindarna har förutom att föra in kalluften även triggat snökanoner att bildas över Östersjön och Bottenhavet och det har varit ymniga snöbyar i framförallt östra Svealand och de östra delarna av Götaland. Den som vill veta mer om snökanoner och vad det innebär rekommenderas att läsa vidare här.

Vindarna gör dessutom att kylan upplevs som ännu strängare än vad termometern indikerar. I mitt förra blogginlägg  visade jag en tabell där man kan räkna ut vindens kyleffekt. Låt oss ta ett exempel: Göteborg väntas få 8 minusgrader imorgon mitt på dagen (27/2). Men tar man hänsyn till att det blåser 8 m/s gör det att det känns som 16 minusgrader. Lager på lager är det som gäller för att klara de isande vindarna.

Och så till sist. Apropå högtrycket. Rekordet för lufttryck i februari är 1058,0 hPa och för mars 1055,7 hPa. Troligtvis når högtrycket sitt maximala värde tisdagen den 27:e februari med strax över 1055 hPa vilket alltså skulle innebära att bägge rekorden står sig. Lite synd, tycker en rekordjagare som jag.

 

Rysskyla

Kalluften från Sibirien täcker en stor del av Europa. Kartan visar läget natten till den 27 februari.

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu