Dags för vårflod – se upp för översvämningar!

Vi närmar oss nu april med stormsteg, men den meteorologiska våren har hamnat på efterkälken. Normalt så här års är att våren kommit en bra bit upp över Svealand och södra Norrlandskusten, men i år är det ännu bara delar av Skåne och enstaka stationer längs västkusten och på Öland och Gotland som fått meteorologisk vår, det vill säga att dygnsmedeltemperaturen har varit över 0 grader 7 dygn i sträck. Rejält sen vår på många håll alltså. Det har också varit en ovanligt snörik vinter på många håll, särskilt i Norrland och Dalarna. I skrivande stund så här i slutet av mars är snödjupet fortfarande över en halvmeter i stora delar av Norrland. Barmark har vi bara i mindre delar av Svealand och Götaland. Till och med Skåne har ett snötäcke efter den senaste tidens snöväder.

När vi nu går in i april så går vi mot varmare tider, även om den närmsta veckan ser ut att bli kallare än normalt på många håll. Solen står också allt högre på himlen. Vi har också en period med klart väder på många håll. Man kan då tro att snösmältningen kommer att sätta fart ordentligt och vi får en monstervårflod med all snö som ska bort. Som tur är så är det flera faktorer som spelar in för snösmältningen. Snö som inte är förorenad är vit vilket gör att mycket av den inkommande solstrålningen reflekteras ut igen. Soligt väder innebär också att det är klart på natten vilket ger minusgrader, smältningen avstannar och smältvattnet fryser. När solen sedan går upp och det blir plusgrader igen måste smältprocessen börja om.
En annan faktor är vinden. Högtryck som vi nu haft ger ofta vindsvagt väder. Det innebär att snön kan kyla ner det närmsta luftlagret vilket blir som ett skydd mot den lite varmare luften ovanför. Blåser det mer så blandas luftlagren om och varmare luft kommer i kontakt med snön och ger mer smältning. Regn kan också snabba på snösmältning.

Det som verkligen ger effekt på snösmältningen är om det blir plusgrader dygnet runt, gärna många och gärna i kombination med ovan nämnda effekter. Hur kraftig vårfloden blir och hur stor översvämningsrisken är beror också på hur mycket tjäle det är i backen och om snösmältningen följs av kraftiga regn. Risken är så klart också platsspecifik, lågt liggande platser med närhet till vattendrag som får ta emot mycket smältvatten är så klart extra känsliga.

Vad kan man då göra för att förhindra eller förebygga skador från vårflod? Det första är naturligtvis att vara beredd på att den kommer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) följer i samarbete med SMHI läget i våra vattendrag och de har än så länge inte varslat om några större bekymmer. MSB:s lägesrapport för vårfloden kan du följa på den här länken. Här följer en lista på tips som kan vara bra för den som äger en fastighet som riskerar att drabbas av översvämning vid vårflod (källa Trygg Hansa):

  • Kontrollera att avloppsbrunnar är snö- och isfria.
  • Rensa takrännor från is, löv, grenar och skräp.
  • Skotta rent kring husväggarna för att förhindra att vatten tränger in.
  • Flytta upp lösöre (prylar, Forecas anm.) som du förvarar i källaren till övervåningen.
  • Palla upp möbler med brädlappar eller liknande för att undvika att de står i vatten.
  • Om vatten runnit in i huset, kontakta räddningstjänsten och ditt försäkringsbolag.
  • Kontrollera att både eventuell båt och brygga är ordentligt förtöjda.

Bloggen tar nu en liten paus över påsk, men väderprognoserna hittar du som vanligt på www.foreca.se. Glad påsk!!

Foto: Laila Johansson

Foto: Laila Johansson, @lailabojo på Instagram, med tillstånd

Det här inlägget postades i Årstider, Extremväder. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu