Meteorologiska vårtecken

Nu har vi haft en riktigt lång period med kallt väder i hela landet. Det har bara varit korta instick med mildare väder. När ska det egentligen bli vår med tillräckligt varmt väder så man kan ta en kaffe i solen? Vi är ju snart inne i april och det finns fortfarande snö ute.

Många vårtecken är kopplade till just vårvärmen, som att man kan sitta ute på en lunch, eller att det börjar komma upp blommor ur marken, eller kanske att vatten börjar forsa i älvarna. Det finns också andra vårtecken som inte är direkt förknippat med om det är varmt eller kallt. En sak som är säker är att solen blir starkare och starkare samtidigt som dagarna blir längre. Detta påverkar också vädret och jag tänkte ta upp några exempel på där just solinstrålningen påverkar vädret.

I mars månad börjar stackmoln synas allt mer, ni vet de där vita, fluffiga och isolerade molnen. När solen blir starkare och så absorberas solenergin av markytan och skogen, som då värms upp. Eftersom denna luft kommer vara varmare än omgivande luft kommer den att stiga. Den stiger ofta på ställen där luften värmts upp lite extra. Luften stiger på grund av att varm luft är lättare än kall luft, likt en luftballong. Den stigande luften kommer kylas av och då börjar det bildas moln om det är tillräckligt fuktigt. För att kunna se detta typiska vårtecken behöver det vara klart väder under förmiddagen så marken värms upp ordentligt.

Vårtecknen i Stockholm

I många fall blir det just ”tussar” av molnen som även kallas för cumulus på meteorologspråk. Fast ibland kan molnen växa vidare uppåt och då blir det ofta snöbyar. Dessa moln finns också på vintern men då är det inte solen som får molnen att bildas. Snöbyarna på vintern orsakas också av att luft stiger, men de stiger av andra anledningar. Vintersnöbyar bildas ofta i fjällen eller i kustnära områden (även kallad snökanoner).

Snöbyarna på våren bildas oftast i inlandet där det finns mark som kan fånga upp värmen från solen. Dessa snöbyar bildas alltså på ställen där de inte brukar bildas under vintern. Vädret kan växla mycket, det kan komma en snöby, sedan klarnar det upp och blir soligt innan nästa snöby kommer in och så håller det på så där tills solen inte har så mycket kraft kvar. Känner ni igen fenomenet? Det brukar kallas för ”aprilväder”. Detta väder bildas alltså på grund av att solen blir starkare.

Nu ser det åter ut att bli kallt i veckan i hela landet och våren kommer vara kraftigt försenad på många håll, men kom ihåg att solen blir starkare för varje dag och det kommer ändå kunna kännas som vår med dessa förtjusande stackmoln.

Det här inlägget postades i Årstider, Okategoriserade, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu