Sköna vår välkommen – men kom någon gång då!

På tisdag den 20 mars klockan 17:15 inträffar vårdagjämningen. Populärt brukar man säga att dag och natt är lika långa under vårdagjämningen, men det är en liten förenkling eftersom vårdagjämningen inte är en hel dag utan en tidpunkt. Men den markerar ändå brytpunkten då dagarna blir längre än nätterna, och det är ju ett säkert vårtecken! Personligen har jag tröttnat på vintern nu och ser fram emot våren och allt vad den för med sig.

Vårdagjämningen

Vårdagjämningen (1 i bilden) inträffar då solens centrum passerar himmelsekvatorn. Källa: Illustrerad Vetenskap

Ser man rent meteorologiskt så räknar man det som vår då dygnsmedeltemperaturen överstiger 0 grader under en sjudagarsperiod. Då kan man i efterhand konstatera att våren ankom den första av dessa sju dagar. I skrivande stund är det enbart några kustnära stationer i Skåne, samt sydtipparna på Öland och Gotland som fått meteorologisk vår, och detta är lite senare än normalt som man kan se i bilden nedan. Nästa vecka för med sig lite mildare luft, i alla fall så att dagstemperaturen stiger upp i plusgrader i söder, men någon riktig vårvärme med tvåsiffriga temperaturnoteringar ser jag inte den kommande veckan.

Datum för Vårens normala ankomst. Källa: SMHI

Ett annat fenomen som åtminstone vi meteorologer förknippar med vår är att stackmolnen börjar uppträda på himlen igen. Alltså de där bulliga vita molnen. De bildas till följd av solens uppvärmning av marken.

Nu har vi ju väldigt mycket snö på många håll i landet, men även om det känns hopplöst, misströsta icke för våren är i antågande!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu