våren – kontrasternas årstid

Våren är en årstid av kontraster. Februari till april är den torraste (minst nederbördsrika) tiden på året, ändå kan vi få problem med vatten. Risken för gräsbränder är som störst under våren. Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bekämpas mellan 2 000 och 3 000 gräsbränder varje år, flest i april och maj. Det är innan det nya gräset grönskar som risken är som störst att det tar fyr i get gamla, torra fjolårsgräset. SMHI varnar just nu för brandrisk i Götaland och Svealand, särskilt i delarna norr om Småland och Sjuhärad samt söder om Dalarna. Samtidigt varslas det för att vårfloden kommer igång ordentligt nästa vecka. Delvis samma områden berörs:

Under andra hälften av vecka 16 förväntas flödena framför allt i små vattendrag i delar av Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Uppsala län, Dalarnas län och Gävleborgs län nå upp i klass 1-flöden. Lokalt kan klass 2-flöden förekomma. Enligt prognosen för helgen vecka 16 så ser flödena ut att nå upp i klass 1-flöden även för små vattendrag i delar av Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av kusten i Västerbottens och Norrbottens län.

smhi.se, hämtat 2018-04-14

Våren betyder också stora kontraster temperaturmässigt, både mellan syd och nord i landet men också mellan dag och natt på samma plats, särskilt i högtryckslägen med klart väder som vi har haft de senaste dagarna. Temperaturvariationer på 15-20 grader eller mer under ett dygn på samma plats är inget ovanligt så här års. Jag skulle tro att det är fler än jag som tycker att det är svårt att klä sig när man ska gå till jobbet och vara ute både den kalla och varma delen av dygnet. Här är till exempel temperaturen för den senaste veckan i Uppsala enligt Uppsala universitets mätningar:

http://celsius.met.uu.se

Källa: Uppsala universitet. 2018-04-14

Uppsala var en av de varmaste platserna i landet idag, varmast var Halmstad med över +21 °C. Jämför man olika delar av landet får man liknande temperaturkonstraster. Här är ett exempel från i måndags med dygnets högsta temperaturer i Götaland respektive norra Norrland. Över +20 °C i Götaland på många håll men minusgrader även mitt under dagen på många ställen i norra Norrland. Jämför man högsta dagstemperatur med lägsta nattemperatur blir kontrasterna givetvis ännu större!

Finns det då några tricks för att gissa var det blir som varmast under soliga dagar? Ofta är vinden en bra ledtråd. Beroende på vindriktning så får vi oftast varmast på olika ställen. Om den huvudsakliga strömningen på vinden är från ost så blir det vanligtvis varmast i väster, till exempel i Göteborgsområdet. Har vi sydvästlig vind är det ofta varmt i Östergötland eller Uppland. Orsaken är att luften då hunnit värmas upp av solen över under en så lång sträcka som möjligt utan avkylning från kallt hav eller kalla sjöar. Det kan också vara en effekt av uppvärmning där luften sjunker ner från lite mer höglänta områden, till exempel sydsvenska höglandet. På en lite mindre skala så kan också sjöbrisen spela in. Sjöbrisen orsakas av att land värms upp snabbare än närliggande havsområden när solen går upp och det skapar en vind från havet in över land vilket i sin tur gör att det blir lite kallare i de delar som ligger närmast kusten.

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu