Nu jobbar vi för högtryck!

Högtryck och lågtryck är något som ofta nämns i väderprognoserna i olika medier. Kanske skapar man sig till och med en egen snabb tolkning av hur vädret bör bli när man hör dessa ord nämnas i morgondagens prognos. Högtryck på sommaren är väl något alla ser fram emot, för då blir det ju soligt och varmt väder! Förra sommaren var det ju bara lågtryck och ruskväder kändes det som. Men är det verkligen så enkelt? Hur blir det i så fall på vintern?

Ett högtryck kännetecknas av sjunkande luft, ett lågtryck istället stigande luft. Luft som sjunker värms upp och torkas ut, därav brukar det under sommartid bli soligt och klart väder. Den stigande luften i lågtrycket kyls istället av, och när luft kyls av kan den inte innehålla lika mycket fukt varför vattenånga börjar kondensera till moln och efter hand även nederbörd.

Men vad kan hända vintertid i högtryckssituationer? Visst kan det bli klart och soligt väder då också, men eftersom inte solen gör någon nämnvärd skillnad under vintern kommer inte temperaturen stiga under dagen. Under klara vinternätter brukar det i högtryckssituationer vara lugnt väder utan någon egentlig vind. Då sjunker temperaturen snabbt. Det hände natten mot den 7:e februari då temperaturen föll till som lägst -37,8°C i Nikkaluokta i Lappland.

Men det kan också bli så att låga moln breder ut sig och det blir mulet. Det kan även förekomma snöfall. Detta är ganska typiskt om högtrycket håller på att växa till, men inte nått ända riktigt ner till marken. Lite längre upp i luften finns då troligen en temperaturinversion (temperaturen stiger då med höjden istället för att avta) vilket hämmar vertikalrörelser. Molnen breder då ut sig under inversionen och snöfall kan förekomma. Vanligtvis ger det bara upphov till lättare snöfall som kan ge i storleksordningen 1 cm snö på sex timmar.

Snart är det ju vår, mars är ju populärt den första vårmånaden, och då vore väl ett högtryck något att hoppas på?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Lina säger:

    Trevlig läsning!