Högtryck och plusgrader

Ett högtryck över Sydnorge dominerar nu väderläget för Skandinaviens del. Det ger stabilt uppehållsväder på många håll i landet. Runt högtrycket roterar luften medurs, vilket innebär att mild luft från Atlanten förs in över norra Skandinavien. Den mildare luften bidrar till att vi i helgen, mitt på dagen, får plusgrader i Norrland och norra Svealand medan det fortfarande är minusgradigt eller ligger runt nollan i Götaland. I början på nästa vecka försvagas högtrycket något och dess centrum förflyttas västerut mot Skottland. Det innebär att den mildare luften har möjlighet att ta sig längre söderut och även Götaland får några plusgrader mitt på dagen. Till på onsdag ser det ut att kunna bli runt fem grader och sol på många håll i landet.

Många med mig kanske hoppas att det är våren som är på väg nu, fem plusgrader och sol låter väldigt lockande efter en lång och kall vinter med få soltimmar. Tyvärr får vi vänta ett tag till innan våren är här då det nattetid fortfarande är flera minusgrader och dygnsmedeltemperaturen når inte över noll grader sju dygn i följd. Dessutom tyder det mesta på att det kommer bli kallare redan till nästa helg igen. Men nu ska vi inte låta oss slås ned av det utan istället tänker jag passa på att njuta av solen och värmen medan den är här. En sak som är säker är ju att våren kommer förr eller senare, och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer på

  1. Daniel säger:

    Men av de prognoser för de kommande 10 dagarna jag har sett att döma, ser det inte ut att bli en återgång till en kyla av samma kaliber som den senaste månaden, åtminstone inte i södra Svealand och Götaland. Därtill talar NCEP/GFS för perioden 3-11 mars om en snittemperatur på 0-5 plusgrader i södra Sverige. Hur väl stämmer det överens med era långtidsutsikter?

    • Maria Jönsson säger:

      Temperaturen i början på mars är i Götaland och inledningsvis södra Svealand generellt enstaka plusgrader dagtid, men under nätterna minusgrader. Det är kallare luft som förs ner allt eftersom och mot slutet av nästa vecka är det endast i Götaland som temperaturen tar sig upp till någon plusgrad mitt på dagen. Dygnsmedeltemperaturen ser inte ut att nå över noll grader. I norra Svealand och Norrland väntas minusgrader både dag som natt.