Ovanliga moln

Igår kunde man se så kallade Kelvin-Helmholtzmoln i Stockholmsområdet. Bilden nedan är tagen nära Barkarby i nordvästra Stockholm.

Bild: Micael Popoff

Namnet Kelvin-Helmholtz kommer från två forskare, Lord Kelvin och Hermann von Helmholtz.

Kelvin-Helmholtzmoln är moln med ett vågliknande utseende. De uppstår när två lager luft rör sig med olika hastigheter eller i olika riktning. Molnen indikerar att det råder en instabil skiktning och därmed turbulens i atmosfären.

Atmosfären är oftast indelad i olika luftlager (skikt) som i sin tur har olika temperaturer och enkelt uttryckt alltså väger olika. De olika skikten påverkas av jordens gravitation och ju högre upp i atmosfären vi kommer desto mindre påverkan har gravitationen. Det betyder att ett skikt högre upp oftast rör sig fortare än ett skikt längre ner vilket ger upphov till ett vågmönster. Man skulle kunna jämföra med en havsvåg som kommer in på grunt vatten. Ju grundare vågen kommer desto fortare rör sig vågtoppen jämfört med vågbotten och till slut tippar vågens top över, den bryts. Den färdas alltså med högre hastighet än vågens “botten” som påverkas av friktionen av havsbotten och bromsas upp mer.

Det här inlägget postades i Väderskola. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu