Våren kom till slut i april och det blir soligt i maj

April

Under de första två veckorna i april var det i allmänhet något kallare och torrare än normalt.  Under några dagar runt den 6-8 april var det upp till 10 grader kallare än normalt i delar av västra Norrbotten. I mitten av månaden kom ett väderomslag och mildare luft fördes in över landet med sydvästliga vindar. Mellan den 15:e och 17:e var det 3-5 grader varmare än normalt i nästan hela landet förutom i Uppland och längs med Norrlands norra kust. De varma temperaturerna för årstiden höll i sig ytterligare någon dag i de södra delarna av landet innan det återgick till det normala. Men redan den 19:e och några dagar framåt fördes åter igen mild luft in, nu över de norra delarna av landet och Norrland fick uppleva temperaturer mellan 4-5 grader varmare än normalt i ett par dagar.

Mot slutet av månaden blev det ostadigare och temperaturen gick mot det kallare igen. Valborg blev en kylig historia på de flesta håll. Dock slapp de flesta regn när brasan tändes.

Tidvis var det mycket blåsigt i framför allt Götaland och delar av Svealand. I mitten av april uppmättes byvindar på mellan 21-24 m/s i Västra Götalands län samt i delar av Örebro län och Södermanlands län.

Våren anlände redan i slutet på februari till Götalands kustområden samt till Östergötland och Örebro län. Men sedan dröjde det till april innan det successivt blev vår i nästan hela landet. Förutom större delen av svenska fjällkedjan är det alltså vår i hela landet nu. Våren var i allmänhet någon eller några veckor sen, framför allt i södra Sverige och det har också varit flera dagar med vårtemperaturer även i delar av fjällen.

Det behöver dock inte betyda att sommaren blir sen.

Foto: Amaranta Rundin

Maj

De första dagarna av den kommande veckan ser ut att bli riktigt varma i hela landet även om det är de södra delarna som får den mesta värmen och framför allt solsken. Redan på måndag ser termometern ut att stiga upp till 20 grader i Götaland och östra Svealand. Denna värme sprids sakta norrut och på onsdag kan det väntas bli upp till 16 grader i östra Västerbotten och 13 grader i östra Norrbotten. På Kristihimmelsfärdsdag trycks solen undan av ett regnområde som kommer att beröra större delen av landet. Nästa helg ser ut att bjuda på blandat väder med stora solchanser, främst i söder.

Tendensen för de sista veckorna tyder på att det blir fortsatt relativt varmt på dagarna och torrt medan nätterna blir något kyligare.

Foto: Amaranta Rundin

Det här inlägget postades i Årstider, Okategoriserade. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu