En första titt på midsommarvädret

Helgen nästa vecka är midsommarhelgen som för många i Sverige är årets största utomhusfestlighet och då spelar såklart vädret stor roll. Vi ska därför ta en titt på den senaste prognosen. När man gör långtidsprognoser så studerar man sannolikheter och en vanlig metod är att med samma vädermodell beräkna prognosen utifrån flera nästan (men inte riktigt) identiska utgångstillstånd. Om man då ser att de flesta beräkningarna visar på ungefär samma väderläge så bedöms det vara det mest troliga. Beroende på hur mycket de olika beräkningarna spretar kan man också säga något om osäkerheten: stor spridning – hög osäkerhet.Man kan också jämföra flera olika vädermodellers lösningar för att få ett hum om osäkerheten.

Den senaste prognosen visar på ganska samstämmiga lösningar av väderutvecklingen tills på tisdag den 18:e, men sen sprider sig lösningarna ganska snabbt och prognosen till helgen blir osäker. För midsommarafton ser ett lågtryck ut att bildas över Tyskland med en frontzon som sträcker sig upp mot södra och västra Sverige med regn, längre norrut och österut stabilare med uppehåll och längst i norr åter ostadigt med regnskurar. Till midsommardagen ser det ut att bli ostadigt med regn på många håll i landet. Temperaturerna väntas hamna omkring 15-20 grader på de flesta håll i landet. Över Polen ser det ut att bildas ett högtryck en bit upp i atmosfären dagen före midsommarafton och om det lyckas hålla emot lågtrycket så finns det en chans att regnet styr åt ett annat håll och det blir uppehållsväder.

 

Det här inlägget postades i Specialprognos. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu