Vädret på midsommarafton

 

På fredag är det midsommarafton, en högtid då vädret är mycket viktigt. Nu börjar man se lite tydligare hur det kan bli.

Fortfarande finns det en del osäkerheter, fast något som börjar kännas mer säkert är att det finns chans till riktigt varmt väder i södra Sverige. Det är inte omöjligt med drygt 30 grader i samband med sol över delar av Götaland. Det blir allt tydligare också att det kan dra in ett ganska kraftigt område med regn eller regnskurar över de västra delarna av Götaland som sedan sprider sig åt nordost under dagen. Det är också stor risk för kraftig åska, med lokalt stora regnmängder.

Lite osäkrare är det vad som händer i de östra delarna av Götaland och Svealand. Över östra Svealand blir det troligtvis mest uppehåll till en början och chans till soligt och varmt väder, men mot kvällen och natten kommer risken för regn öka när området från Götaland drar upp. Över östra Götaland kommer risken för regn öka under kvällen, men under dagen skulle det kunna vara delvis soligt med risk för regnskurar.

Över Norrland ser det först ut att bli mest uppehåll och ganska soligt främst vid kusten. Temperaturerna väntas hamna allmänt på 20-24 grader, men kallare i fjällen. Under dagen ökad molnighet från sydväst och under kvällen och natten kan regn beröra ganska stora delar av södra Norrland.

Mycket kan ha ändrats tills på midsommarafton, men så här ser iaf läget ut nu. Följ utvecklingen på www.foreca.se. Under väderkartor finns flera animationer på hur regnet kommer röra sig. Kan vara viktigt att hålla koll på, man vill ju inte ha nubben utspädd med regn 🙂

Glad midsommar!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu