Vågsurfing i Sverige

Sverige är kanske inte det första landet man tänker på när man hör ordet surfing. Fast det går faktiskt och ibland kan det vara riktigt bra. Ofta krävs det lite tjockare våtdräkter och lite mer koll på vädret bara. Eftersom Sverige inte är så öppet för något större hav, så har vi svårt att få in vågor eller dyningar från stormar som bildats ute på Atlanten. Så om vi ska få vågor behöver det blåsa relativt nära där vi befinner oss.

Hur stora vågorna blir ute på havet beror på hur mycket det blåser, över hur lång sträcka det blåser och även hur länge. Så de största vågorna får man helt enkelt om det blåser mycket och länge över ett stort område. Som exempel så får man i regel en våghöjd på 2 meter om det blåser 10 m/s i 12 timmar över en sträcka som är minst 15 mil. Vindriktingen ska ju inte ändras så mycket heller.

Ett exempel på ett stort område där vågor kan hinna byggas upp är om det blåser från Bottenviken hela vägen ner mot Upplandskusten eller om det blåser sydliga vindar från norra Polen.

När vågorna närmar sig land blir det grundare vilket gör att vågen blir högre och brantare och till slut så bryts den. Om det sedan ska kunna gå att surfa på vågorna krävs det också att vågorna bryter på ett bra sätt. Här spelar andra effekter in som hur botten ser ut, med vilken riktning vågen kommer i förhållande till kustlinjen o.s.v.

För att få de bästa förhållanden är det bra om vågor skapas ganska långt ifrån där man är, men att vågorna ändå har kvar energi när de når kusten. Sedan vill man heller inte ha så mycket pålandsvind för då uppstår det mindre vågor i de större vågorna, vilket gör det lite ”stökigt”. Det är bättre om man har svag vind eller frånlandsvind för då blir det ”renare” mellan vågorna som rullar in.

Nu får vi helt enkelt hoppas på lite lågtryck i sommar så vi kan få lite sköna vågor 🙂

På www.foreca.se under båtväder kan man se hur det blåser över hav.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu