Extrem värmebölja omkring Persiska viken

I juli har en extrem värmebölja slagit till mot länderna runt Persiska viken. De högsta  temperaturerna som uppmättes för några länder i regionen var i Omidiyeh-Aghajari, Iran, som noterade +51,8 grader den 7 juli, Faw i Irak +50,0 grader dagen efter, Al-Wafra i Kuwait +49,6 grader den 11 juli, Al-Ahsa i Saudiarabien dagen efter och +48,8 grader i Sharjah i Förenade Arabemiraten den 9 juli.

För att få lite perspektiv på hur varmt det verkligen är så är det svenska rekordet +38,0 grader och det asiatiska rekordet (som inte är ifrågasatt) +53,6 grader från Kuwait 2012. Inte långt ifrån med andra ord. Vid den temperaturen har även de metalliska grundämnena Francium, Cesium, Gallium och Rubidium hunnit smälta (Kvicksilver smälter redan vid -39 grader), och det behövs bara ca 10 grader till för att Kalium ska smälta.

Även de närmaste dagarna väntas temperaturer över +45 grader i området.

Bild: Wikimedia commons

Bild: Wikimedia commons

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu