Extremvärme i sydvästra USA

Sommarvädret här hemma i Sverige har det väl varit lite sisådär med på sistone. Många svenskar åker nog på en efterlängtad solsemester nu under semestern. Vanligt är att ta sig ner till Medelhavet, men om man istället styr kosan västerut hela vägen till USA kan man få vara med om något som man som svensk troligen aldrig behöver vara med om annars. Västra USA upplever nu en extrem värmebölja med temperaturer på upp mot dryga 50 grader!

Badwater i Death Valley

Badwater i Death Valley är USA:s lägst belägna punkt med 86 meter under (!) havsnivån. (Källa: Wikimedia)

Allra varmast har det hittills varit i Death Valley i östra Kalifornien där det den 30:e juni uppmättes 129°F (53,9°C). Det är nära det gamla världsrekordet på 134°F (56,7°C) som uppmättes den 10:e juli 1913 i just Death Valley (bra precis 100 år sedan), men som Gunde Svan brukade säga i Fångarna på fortet: ”Nära skjuter ingen hare!”.

Värmerekord har dock slagits på andra håll i USA. Lancaster i Kalifornien noterade högsta temperaturen sedan mätningar startade 1948 den 30:e med 117°F (47,2°C). Needles i Kalifornien och Kingman i Arizona slog sina junirekord den 29:e med 123°F respektive 112°F (50,5°C och 44,4°C).

Den extrema hettan har också bidragit till att försvåra släckningsarbetet av en stor brand i Arizona. Tillsammans med starka vindar gör hettan släckningen mycket svår och brandmän från hela Arizona jobbar för fullt med att få kontroll på branden. 19 brandmän har hittills omkommit i släckningsarbetet. Förutom bränder finns risk för stora elavbrott då nätet överbelastas, delvis på grund av luftkonditioneringar som går för högvarv.

Det är inte bara i västra USA som det har varit ovanligt varmt, även uppe i Alaska har rekord satts, även om temperaturerna här är något beskedligare. Talkeetna (12 mil norr om Anchorage) uppmätte 96°F (35,6°C) den 17:e juni. I McGrath som ligger omkring 63°N (jämförbart med Östersund) uppmättes tre dagar i rad temperaturer över 90°F (32,2°C) och det tåls att jämföras med att sedan 1941 har bara en dag med temperaturer över 90°F registrerats!

Högtryck över nordvästra USA

Högtrycket förhindrar den svalare luften i norr från att ta sig ner söderut och ge lättnad i hettan. (Källa: The Weather Channel)

Värmeböljan beror på att ett högtryck har parkerat över nordvästra USA och skjuter jetströmmen norrut. Detta hindrar den svalare luften längre norrut från att nå in över sydvästra USA, men lagom till helgen försvagas högtrycket något och lite svalare luft drar ner norrifrån. Man får dock fortsatt räkna med maxtemperaturer på dryga 40 grader i delar av Kalifornien, Arizona och Nevada.

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu