Mycket åska – varför blixtrar det?

Nu  i slutet av veckan har det varit mycket åska i hela landet och på några ställen har det blivit problem. De vanligaste problemen som är associerade med åskväder är att det blir översvämningar, strömavbrott och bränder. Mycket riktigt har vi fått smaka på lite av varje. Bland annat Göteborg och Jönköping har haft trafikproblem på grund av översvämningar och folk har fått källare fulla med vatten. Från Skellefteå rapporterades att sjukhuset var utan ström då reservströmmen också försvann i strömavbrottet. I Värmland rapporteras det om skogsbrand och i Dalarna fick 11 kor sätta livet till då blixten slog ned. Nå, det var ett axplock av händelser som åskvädren ställt till med.

Åska bildas genom att partiklar med olika laddning seprareras i ett moln och en elektrisk spänning uppstår. Till slut blir spänningen tillräckligt stor för att en gnista ska slå genom luften – en stor sådan – blixten. Blixtar kan röra sig både mellan moln, inom moln, från mark till moln och från moln till mark. Molnet som åskan bildas ur kallas bymoln, på meteorologspråk Cumulonimbus, Cb. Bymoln med åska kan bildas på två huvudsakliga sätt som båda innebär att luft lyfts, hävs, från marken och det blir en uppåtrörelse på luften. Det ena sättet är i samband med en front då en varm luftmassa lyfts uppåt av en tyngre, kallare som pressar sig in under den varma luften eller då en varm luftmassa hinner ikapp en kallare och ”glider” uppåt. Det andra sättet är då en stor varmluftsbubbla släpper från marken och stiger till väders (varm luft är lättare än kall per volymenhet), samma princip som i en varmluftsballong. När så luften hävts tillräckligt högt upp för att vattenångan i luften ska kondensera bildas moln men luften fortsätter att stiga. Finns det tillräckligt med kraft i uppåtrörelsen kan molnen bli mycket höga och nå tropopausen (gränsen för luftlagret närmast ytan i atmosfären, där allt ”väder” finns) och då bildas ett karakteristiskt ”städ” med fibriga fransar av is. Det är i dessa riktigt stora moln som det blir som kraftigast regn och mest blixtar då regndropparna får lång tid på sig att växa sig stora när de faller genom molnet och möjligheten till stora elektriska spänningar finns.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu