Brittsommar och Indiansommar

I helgen hade i princip hela landet varmt och soligt väder. I och med värmen och att vi faktiskt är en bit in i september månad är det en del som har frågat sig om det är en sådan här period som vi brukar kalla Brittsommar. Jag tänkte passa på att reda ut begreppet.

 

Brittsommar

Brittsommar (Bild: Maria Jönsson)

Enligt legenden tyckte den heliga Birgitta att det en höstdag var så kallt i Norden att hon bad till Gud om varmare väder. Det fick hon också, med några dagar med sommarvarmt väder runt den heliga Birgittas dag som infaller den 7 oktober. De här dagarna kallades då för Brittsommar.

Det finns ingen exakt definition av Brittsommar men vanligtvis brukar man säga att det är en period med varmare sommarlikt väder som infaller runt den 7 oktober, den heliga Birgittas dag. Perioden måste dock ha föregåtts av kyligare väder för att kunna kallas för Brittsommar. Brittsommar finns endast i Sverige, men runt om i Europa finns liknande begrepp för perioder med varmare väder under hösten. Det är då kopplat till andra helgon, som till exempel Martin av Tours omkring den 11 november och Lukas runt den 18 oktober.

 

I USA och Kanada pratar man om Indian Summer, Indiansommar, ett uttryck som vi har lånat till Sverige också. Indiansommar är liksom Brittsommar en period med varmt och soligt väder under hösten, efter en period med kyligare väder och nattfrost. Indiansommar kan infalla från slutet av september till mitten av november och är alltså inte lika snävt begränsat i tid som Brittsommar. Vart namnet Indiansommar kommer ifrån är något oklart, men en teori är att de nordamerikanska indianerna gick på buffeljakt under en varm och stabil period under hösten.

 

För att summera kan vi alltså inte kalla de varma dagar vi upplevt den senaste veckan för varken Brittsommar eller Indiansommar. Detta eftersom det fortfarande bara är mitten av september och vi har ännu inte haft en period med kyligt höstväder.

Det här inlägget postades i Årstider, Väder i kulturen. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: Septembers överraskningar | Väderguiden