Supertyfonen Usagi härjade södra Kina

Tyfonen Usagi (Odette i Filippinerna) har de senaste dagarna härjat i västra Stillahavsområdet. Tyfonen drog in från Stilla Havet och berörde Filippinerna och Republiken Kina (Taiwan) innan den rörde sig in mot det kinesiska fastlandet och härjade Hongkong SAR, Macao SAR och Guangdong-provinsen i Folkrepubliken Kina. Namnet Usagi är japanska och betyder ”kanin” (den lättsamme tänker genast på mördarkaninen vid grottan Caerbannog i kultfilmen ”The Quest for the Holy Grail” av Monty Python-gänget). Filippinska myndigheter gav tyfonen det lokala namnet Odette och därför kan olika namn förekomma. På sin väg västerut prognosticerade  Taiwan-meteorologer 1 200 mm regn (jämför med Stockholms normala årsnederbörd på 539 mm). Vinden nådde som mest 57 m/s (205 km/h) ihållande under 10 minuter, 72 m/s (260 km/h) ihållande under 1 minut, vilket för den upp som en kategori 5-tyfon på Saffir-Simpson-skalan (den högsta klassificeringen på skalan). Lufttrycket sjönk som lägst till 910 hPa (mbar), att jämföra med ”normala” stormar i Sverige där lågtrycken inte så ofta är djupare än 980 hPa. Medeltrycket vid havsytan är ungefär 1014 hPa och det brukar användas som utgångsnivå för att avgöra om det är högtryck eller lågtryck.

Konsekvenserna av Usagi har blivit relativt små om man jämför med oväder som t ex Katrina 2005. Usagi orsakade att hundratals flygavgångar blev inställda, 33 människor miste livet och skador för 529 miljoner dollar.

Tyfonen Usagi. foto: NOAA/Public domain

Orkanen Katrina 2005 var också en kategori 5, men den dödade minst 1 833 människor, orsakade skador för omkring 100 miljarder dollar i 2005 års värde, hade 78 m/s (280 km/h) maxvind under 1 min och ett lågtryck på 902 hPa. Katrina fick alltså mångdubbelt större konsekvenser.

Insidan av Katrinas öga. Foto: NOAA/Public domain

När man hör om tyfoner, orkaner och cykloner så kan man undra vad det är för skillnad mellan dem eftersom de har olika namn. Faktum är att de alla handlar om samma sak, tropiska oväder med en medelvind på 32,7 m/s eller mer. Vad den kallas beror bara på var i världen den uppstår; orkan på norra Atlanten, Karibiska havet och östra Stilla havet, tyfon på västra Stilla havet (utom Australien) och cyklon på Indiska oceanen och runt Australien.

För den som är intresserad av att följa oväder är det nu en ny tyfon på gång: tyfonen Pabuk rör sig mot Japan men väntas vrida upp och passera åt nordost utanför Japans ostkust. På Internet är det lätt att hänga med i utvecklingen och nedan kommer några tips för skrivbords-stormjägaren:

US Navy Joint Typhoon Warning Centre http://www.usno.navy.mil/JTWC/
World Meteorological Organization http://severe.worldweather.wmo.int/

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: Tyfonen Haiyan | Väderguiden