Vi summerar sommaren

Har du också tvingats byta sandaler och solglasögon mot varmare kläder och paraply den här veckan? Det börjar bli dags att inse att hösten närmar sig med stormsteg, vare sig man vill det eller inte.

Men sommaren är ovanligt lång i år, vilket tidigare noterats här på bloggen.

Vi blickar tillbaka och minns…

Tidig start

Redan tredje veckan i maj var det meteorologiskt sett sommar i nästan hela landet. I Norrland var det värmebölja med omkring 4 grader varmare än normalt.

Regnig juni

På vissa platser i landet, speciellt längs Norrbottenskusten, föll det mer regn än normalt. Rödkallen utanför Luleå fick 91 mm, vilket är ungefär fyra gånger mer regn än det klimatologiska medelvärdet.

Prognoserna för midsommarvädret var länge oklara, men till slut landade det i en del skurar i västra Götaland och västra Svealand men i övrigt uppehåll och ganska mycket sol i landets norra delar. 26.3 grader varmt i både Ulricehamn och Markaryd blev midsommaraftons högsta temperaturer.

Segelbåt i solnedgång. Sommarminnen.

Sommarminnen. Foto: C. Hallgren

I slutet av juni blev det kraftigt regn i södra Sverige och många mätstationer mätte över 30 mm regn på ett dygn.

Varmt i juli

Ett högtryck gav varmt och torrt väder över södra Sverige medan det i norr var mycket regn och svalare luft. Dock blev medeltemperaturerna i juli högre än normalt för praktiskt taget hela landet. Allra varmast blev det i Skåne och Blekinge, med medeltemperaturer två grader högre än normalt. I slutet av månaden gav många kraftiga åskskurar stora regnmängder i södra Sverige, vilket ledde till lokala översvämningar.

Kraftiga skyfall i augusti

I början av augusti uppmättes sommarens högsta temperatur, 31.1 grader i Ängelhom. I mitten av månaden blev det en omställning till ostadigare väder med en del kraftiga regn- och åskskurar. Mätstationen i Söderhamn-Söderala i Hälsingland mätte 89 mm den 11 augusti och 90 mm den 31 augusti. Dygnsnederbörd av denna storlek väntas bara förekomma en gång per 50 år. Och nu alltså två gånger inom loppet av tre veckor. Otur.

Värdig avslutning

Hittills har september varit varmare än normalt i hela landet, och i mellersta och norra Norrland så mycket som tre grader över det normala. Men under de senaste dagarna har betydligt svalare luft letat sig in över södra Sverige och stora mängder regn har fallit i mellersta Norrland. Det kommer en höst i år också.

 

Det här inlägget postades i Årstider. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer på

  1. Leon säger:

    Bra återblick och sammanfattning! 😉

  2. Christoffer Hallgren säger:

    Tackar! 🙂