Frosthalka

Vintern närmar sig och snart kommer det vara dags att sätta på vinterdäcken när risken för halka ökar. Det finns olika typer av halka, snöhalka ishalka och frosthalka. Frost består av iskristaller och kan bildas i gräset, på bilrutor och även på vägen. Många av er har kanske redan blivit tvungna att skrapa rutan tidigt på morgonen.

Frost bildas då vattenånga övergår direkt till iskristaller. För att det ska bildas krävs alltså vattenånga, ju fuktigare luften är desto mer vattenånga innehåller den. Sedan måste det också finnas ytor med en temperatur på under noll grader. Om det är varmare än noll grader blir det kondens istället, som består av vattendroppar.

Om man har klart väder på natten får man utstrålning vilket gör att att temperaturen allra närmas marken sjunker. Om temperaturen sjunker under noll grader samtidigt som man har fuktig luft kan frost bildas. Så i många fall har man frost i samband med klart väder, men det kan också bildas i andra väder situationer.

Under hösten är vägarna uppvärmda och då blir det i många fall ingen frost, men däremot kan det vara frost i gräset och på bilrutor. Lite senare på hösten och mot vintern kommer vägarna att kylas av alltmer och efter ett tag blir det frost även på vägen.

frrost

 

 

Det här inlägget postades i Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu