Ny 15-dygnsprognos på foreca.se

Nu finns en ny, lite längre, prognos på vår hemsida www.foreca.se. Kolla in vår 15-dygnsprognos för din ort idag!

Prognosen baserar sig på så kallade ensembleprognoser som fås fram genom att köra samma modell många gånger, men med lite olika utgångslägen. Ju mer lika de olika prognoskörningarna är varandra, desto säkrare är väderutvecklingen. Vår 15-dygnsprognos baserar sig på det brittiska vädercentret ECMWFs ensembleprognoser med 51 olika modellkörningar. En av de 51 körningarna är en så kallad kontrollkörning som använder sig av väderanalysen i utgångsläget, de andra 50 med små avvikelser från denna analys.

15-dygnsprognos

Prognos för de kommande 15 dagarna, med mått på osäkerheten.

Från prognosen kan du utläsa den sannolikt högsta och lägsta temperaturen för dygnet samt förväntat nederbördsmängd. Den heldragna linjen representerar kontrollkörningen, de skuggade fälten de 50 andra körningarna. Ju mindre det skuggade området är, desto säkrare anses prognosen vara. Ett typiskt scenario är att spridningen är ganska liten under de första dagarna, men sedan ökar ju längre fram i tiden man kommer.

Nederbörden presenteras i staplar där den mörkare färgen representerar den sannolikaste nederbördsmängden under dygnet. Den ljusare färgen motsvarar istället de blötaste tio procenten av modellkörningarna, alltså den maximala dygnsnederbörden i det blötaste scenariot.

Om du saknar någon typ av prognos på vår hemsida, alternativt har andra förslag på förbättringar, skriv då gärna en kommentar med ditt förslag så ska vi se vad vi kan göra åt saken!

Det här inlägget postades i Om Foreca, Väderprognoserna. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer på

 1. Jarle Løland säger:

  Hei,

  Takk for fin værside.

  Under 10-dygnsprognose savner jeg en oppsummering av forventet antall mm nedbør per døgn, samt time for time. Er det mulig å få til?

  Mvh.
  Jarle Løland

  • Erik Rindeskär säger:

   Hej Jarle,

   Tack för dina synpunkter! Det låter som bra förbättringar. Jag ska vidareförmedla dem till vår teknikavdelning så får vi se om de kan införa det.

   /Erik

 2. Ionut säger:

  It is diagram IFS ensemble of gross output?

 3. B L Wahlman säger:

  Datum bör anges enligt den standard som nu gällt i många år, såväl enligt SIS (SS/EN, Sverige) och ISO (internationellt), nämligen i ordningen (ÅÅ)ÅÅMMDD. I affärskorrespondens är detta numera infört till näst intill 100 %. Typen D/M förekommer visserligen tyvärr ännu (såsom hos Foreca) i en del icke-vetenskapliga sammanhang, men måste i dag anses hopplöst föråldrad!