Simone, vad hände?

Måndag 28 oktober, 2013. Ett djupt lågtryck rör sig snabbt i en bana från Engelska kanalen upp över Danmark och närmar sig södra Sverige. På sin väg mot oss skördar stormen fyra liv i England och ett i Nederländerna i samband med att träd välts av vindbyarna. Därefter ytterligare ett i Danmark då en person träffas av en takpanna som rivits loss. I Danmark sätts också rekord i vindstyrka, 54 m/s i uppmätta byvindar vid Kegnæs Fyr (sydöstra Jylland) och medelvind på 40 m/s vid Røsnaes fyr (nordvästra Själland). Götaland hukar och SMHI utfärdar klass 3-varningar, vilket inte händer särskilt ofta. I samma veva döps höststormen till Simone.

Prognosmodellerna visar olika förslag för detaljerna i stormens rörelse och frågorna är många: Vilka områden kommer drabbas hårdast? Vilka olika scenarion finns det? Kommer några vindrekord att sättas i Sverige? Är Simone av samma kaliber som Gudrun eller Per, vars förödelse fortfarande finns färskt i mångas minne?

Bäst att ta det säkra före det osäkra. Stora delar av järnvägstrafiken i Götaland stängs ner, Öresundsbron stängs för trafik, fotbollsmatcher ställs in. Folk uppmanas att hålla sig inne.

Så nu i efterhand, hur blev det?

Stormens centrum passerade över Göteborgsområdet vid 19-tiden. Detta ledde till att de kraftigaste vindarna uteblev från Göteborg och inträffade, i enlighet med prognoserna, längre söderut längs Hallandskusten och i nordvästra Skåne. Byvindar på 42 m/s registrerades på Hallands Väderö och 41 m/s på Hanö. I detta avseende är Simone jämförbar med Gudrun och Per då byarna var på 42 m/s respektive 40 m/s på Hanö.

Sett till storstäderna Göteborg och Malmö nådde Simone inte upp till samma nivåer som Gudrun: byvindar på 19 m/s i Göteborg (31 m/s under Gudrun) och 27 m/s i Malmö (32 m/s under Gudrun).

Under Gudrun blåste det dessutom orkanstyrka (medelvind över 32.6 m/s) vilket inte Simone gjorde i Sverige (som mest 31 m/s på Hallands Väderö).

Förödelsen blev – tack och lov – inte så stor efter Simone, även om hon bl.a. orsakade en del strömavbrott och störningar i trafiken. Många åtgärder har vidtagits efter Gudruns framfart, bland annat ligger en större del av elnätet under mark idag och är därför bättre skyddat. En annan viktig skillnad är att Simone passerade snabbt och de kraftiga vindarna varade inte lika länge som under Gudrun.

Återstår att se hur pass väl rustade vi är när det blir skarpt läge nästa gång.

Stormen Simone kl 18. Ju tätare det är mellan de svarta linjerna, desto mer blåser det. Medelvindstyrka visas av siffrorna och vimplarna visar vindens riktning (observera att de är riktade åt det håll som vinden kommer ifrån.)

Stormen Simone kl 18. Ju tätare det är mellan de svarta linjerna, desto mer blåser det. Medelvindstyrka visas av siffrorna och vimplarna visar vindens riktning (observera att de är riktade åt det håll som vinden kommer ifrån).

 

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete, Väderhändelser, Väderprognoserna. Bokmärk permalänken.