Äntligen OS!

os-guld

Det svenska ishockeylandslaget efte OS-guldet i Turin 2006. Källa: http://english.peopledaily.com.cn/zhuanti/Zhuanti_476.html

Ingen har väl missat att vinter-OS börjar på fredag? Det har inte gått oss sportintresserade på Foreca obemärkt förbi. Här har vi numera en tv-hörna som står på 24/7.  Jag ska väl tillägga att vissa här på kontoret är mer uppspelta än andra.

Ingen som har hört om vinter-OS har väl heller missat att årets upplaga utspelar sig i Ryska Sotji? Ett OS där uppsnacket mest har handlat om enorma kostnader, korruption, uteblivna löner och värdelösa arbetsförhållanden för byggarbetare. Ryssland har ju också ofta varit på tapeten för de kontroversiella antigay-lagarna och på senare tid kyrkans försök att kriminalisera homosexualitet. Vad har nu detta med väder att göra? Inte det minsta skulle jag tro…

Men vad vet vi egentligen om Sotji? Sotji ligger vid Svarta Havets östra strand i sydligaste Ryssland, ca 230 mil från Stockholm. För jämförelsens skull kan nämnas att detta är samma breddgrad som norra Spanien. Tidsmässigt ligger Sotji två timmar före oss i Sverige.

climte_sochi

Klimatet i Sotji är fuktigt subtropiskt. Källa: Wikipedia

Klimatet är fuktigt subtropiskt vilket karakteriseras av varma och fuktiga somrar och generellt milda till kalla vintrar. Det faller ganska mycket nederbörd året runt, men mest mellan november och januari. Snö är vanligt under vintern, men blir oftast inte långvarig. Generellt håller sig temperaturen någonstans mellan 2-10 plusgrader under februari månad, vilket kan tyckas vara milt för ett vinter-OS, särskilt när kyla är något som Ryssland har i överflöd under vintern. Som tur är finns det dock en hel del berg i området och det är i trakterna runt Krasnaja Poljana, ca 5 mil nordost om Sotji, som det mesta av utomhustävlingarna kommer gå av stapeln. Här i bergen är temperaturen bra mycket lägre än nära kusten.

temp_sotchi_fri18z

Temperatur under invigningen på fredag kväll

cloud_rain_sochi_fri18z

Molnighet och nederbörd under invigningen på fredag kväll

Under invigningen på fredag kväll ser det ut som om det blir omkring halvklart och nollgradigt eller enstaka plusgrad. Sedan drar det in mildare luft västerifrån varpå temperaturen stiger. På vår hemsida, www.foreca.se, kan du se vädret från dag till dag om du söker på Sotji. Du kan även kolla in den nya 15-dygnsprognosen.

Så nu är det bara att ladda upp med blågula kläder, chips och dipp, och bänka sig framför tv-apparaterna och njuta av årets största idrottshändelse. Eller vänta nu, det kommer ju ett fotbolls-VM i sommar också. Vilket underbart år!

Det här inlägget postades i Väder i kulturen. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu