Inte ett moln

Vilket fantastiskt vårväder vi fått! Sol, milt och inte ett moln i sikte!

Titta på den här fina högupplösta satellitbild från NASA, tagen idag (fredag) på förmiddagen. Satellitbilderna använder vi meteorologer oftast för att följa molnens rörelser, men även under molnfria dagar finns det massor av spännande saker att lägga märke till.

Sverige 28 mars 2014

Högupplöst satellitbild från NASA.
Klicka på bilden för förstoring!

Till att börja med kan nämnas att det molnområde som berörde Götaland under torsdagen nu har dragit vidare åt sydväst och befinner sig över vårt grannland Danmark. Över norra Östersjön och i västra delen av Finska viken finns linjeformade moln skapade av flygplan. Dessa så kallade kondenstationsstrimmor bildas när vattenångan i flygplanens avgaser kondenserar och bildar vattendroppar eller fryser till iskristaller. I satellitbilden syns även tydligt hur stor del av landet som är snötäckt. Störst snödjup är det just nu i fjällkedjan i norra Norrland med dryga metern. Ju längre söderut och ju närmare kusten vi kommer, desto mer avtar snötäcket. Kikar man uppåt Bottenviken kan man även se hur stor isutbredningen är i dagsläget.

Och så till det som alla undrar: hur länge kommer då detta fina vårväder att vara?

Högtrycket som etablerats över Nordeuropa de senaste dagarna och är upphovet till det lugna och soliga vädret i Sverige kommer att börja försvagas redan under helgen. Det hindrar dock inte lördagen från att bli mestadels solig och ge sköna vårtemperaturer i Götaland, Svealand och södra Norrland. I norra Norrland drar ett molnområde in under dagen och det kan förekomma lättare snöbyar i de västra fjällen. Under söndagen rör sig den här molnskärmen vidare söderut och når till kvällen norra Götaland. Det blir också startskottet för en lite ostadig inledning av nästa vecka, med varierad molnighet, nederbörd som passerar och inte riktigt lika höga temperaturer som idag.

Så passa på att njut nu i helgen!

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu