Dags för fotbolls-VM!

Mindre än en vecka kvar tills fotbolls-VM i Brasilien drar igång nu! Som vanligt när det gäller stora idrottsevenemang är det högsta pepp-nivå som gäller. Vi laddar upp genom att titta närmare på Brasiliens klimat och vilken typ av väder som spelarna och publiken kan vänta sig. Aktuell väderkarta finns här.

Brasilien ligger till största del på södra halvklotet vilket innebär att fotbolls-VM avgörs under deras vinterhalvår. Temperaturen är då lite lägre än under högsommaren. För Rio de Janeiro, där finalen spelas på Maracanã-stadion, ligger temperaturen i juni, klimatologiskt sett, på 19-24 grader och den officiella rekordnoteringen är 34.4 grader. För att lägstanoteringen ska slås måste temperaturen under 11.2 grader. Under vintern är luftfuktigheten lägre och sannolikheten för regn mindre än under sommaren. Juni, juli och augusti är de tre torraste månaderna med omkring 40-50 mm regn/månad att jämföra med 120-130 mm/månad under deras sommarmånader.

För staden Recife, som ligger längre norrut längs kusten är klimatet annorlunda. Temperaturen är princip oförändrad under året med 24-32 grader, alltså varmare än Rio. Sett till nederbörden är det dessutom blötare med 150-200 mm regn att vänta under juni. I Recife är juni årets blötaste månad.

Brasiliens huvudstad Brasilia, där bland annat matchen om tredjepris spelas, har ytterligare något annorlunda väderförutsättningar. Medeltemperaturen i juni ligger på knappa 20 grader, men nätterna är kyliga ibland kryper temperaturen under 10 grader. Från april till september är det torrperiod och i juni kommer i snitt bara 8.8 mm regn. Mycket torrare än både Rio de Janeiro och Recife alltså!

Matcherna kommer att ha avspark någon gång mellan klockan 13 och 22 lokal tid. Eftersom Brasilien är ett stort land är det olika tidszoner som gäller för landets östra och västra delar. Östra Brasilien är 5 timmar efter oss och i väster är de 6 timmar efter. Så enligt svenska klockor sker avspark under kvällen eller natten. Bara att försöka hålla sig vaken alltså!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu