Midsommarväder

Midsommarblommor

Midsommarblommor

Hur blir vädret på midsommarafton? Det är en fråga som vi meteorologer ofta ställs inför när alla studentfiranden är över och nästa stora högtid på tur i kalendern är midsommarafton. Midsommarvädret är känt för att vara ”dåligt” och dominerat av regnskurar, till och med så att ett möbelföretag för något år sedan använde det som en försäljningsstrategi. De lovade pengarna tillbaka om det regnar på midsommar – vilket säkert fick många att springa till möbelaffären eftersom det upplevs just som att det ”alltid” är dåligt väder på midsommar. Men hur har det egentligen varit?

Vi har tittat tillbaka på de fem senaste årens midsommarväder för att se om det verkligen är så dåligt som många tycks komma ihåg det som.

2009

I Götaland och Svealand var det regnskurar som dominerade väderläget under midsommarafton och temperaturen höll sig på i allmänhet på 15-20 grader, men i Östersjölandskapen och på Öland och Gotland var det mest uppehåll och tidvis visade sig även solen.  I Norrland var det mest uppehållsväder och allra längst i norr en del sol. Dock lägre temperaturer med 10-15 grader.

2010

I Götaland och Svealand var det uppehållsväder och en hel del sol med temperaturer på 20-25 grader. Även i Norrland var det ganska varmt, med temperaturer på 15-20 grader, men det var däremot ostadigare med regn och åskskurar på många håll.

2011

Det var ostadigt väder med regnskurar på många håll i landet.  I södra och östra Götaland samt östra Svealand var det däremot mestadels uppehållsväder och en del sol. Temperaturen låg mellan 15 och 20 grader i söder, i norr 13-18 grader.

2012

I Norrland och Svealand var det mest soligt uppehållsväder och temperaturer på 15-20 grader. I Götaland var det inledningsvis soligt väder, men under dagen drog ett regnområde upp över södra Götaland och fortsatte vidare norrut över Götaland under eftermiddagen och kvällen. Innan regnet hann dra in över Götaland kom temperaturen upp i omkring 20 grader, och på vissa håll dryga 20 grader.

2013

I de östra delarna av Götaland och Svealand samt längs Gävleborgskusten var det mest soligt väder, i övriga delar av landet var det molnen som dominerade. Under dagen drog ett område med regn- och åskskurar in över de södra och västra delarna av Götaland, men i övrigt var det uppehållsväder. Det var ganska varmt med 20-25 grader i Götaland och Svealand, i Norrland 15-20 grader.

För att sammanfatta så är det ofta regnskurar på midsommarafton, men kanske lika ofta soligt och fint väder. Och även om solen tittar fram mellan skurarna är det kanske så att man i efterhand kommer ihåg regnet mer än solglimtarna.

 

Hur blir då vädret på midsommarafton i år?

Vi har följt prognoserna sedan förra veckan och kan lugnt konstatera att det har varit olika bud på midsommarvädret. Ett lågtryck passerar landet under torsdagen och följs under fredagen (midsommarafton) av kyligare luft som strömmar ner norrifrån och ostadigt väder med regnskurar. När vi här ska gå in på detaljerna för midsommarafton börjar det bli osäkert hur utbredda och kraftiga regnskurarna kommer att bli. I nuläget ser det däremot ganska hyfsat ut på de flesta håll i landet med endast lokala regnskurar och då främst i södra och östra Götaland samt i mellersta och norra Norrland.  Det är dock kyligare luft som förs ner över landet och i Norrland väntas temperaturen landa någonstans mellan 8 och 12 grader, i Svealand 12-16 grader och i Götaland 14-19 grader.

Midsommarafton 2014

Prognos för Midsommarafton 2014 (Klicka på bilden för förstoring)

 

Det här inlägget postades i Specialprognos. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu