Tromber i Sverige

 

Tromb i Malmö den 22 juni 2014

Tromb i Malmö den 22 juni 2014

I söndags härjade en tromb i västra Hamnen i Malmö. Man kunde tydligt se en s

trut vid molnets undersida. I vattnet syntes en virvel som rörde sig in mot land. Virveln rörde sig med en hastighet på runt 15 km/h, enligt meteorologen Martin Lindberg som fotade tromben.

Tromberna i Sverige blir inte alls så kraftiga som på andra håll i världen som t.ex. i USA. Fast mycket lokalt kan det blåsa till så pass att träd bryts av, eller att hustak slits sönder. Man uppskattar att tromberna i Sverige kan ge vindar upp mot 75 m/s. Varje sommar rapporteras runt 10 stycken i Sverige. De flesta över hav och i de södra delarna av landet. Omkretsen på själva virveln blir mellan 10 och 100 meter, men i USA kan de bli betydligt större.

Tromberna bildas ur cumulonimbusmoln eller bymoln som man säger. I dessa moln uppstår ganska kraftiga vertikala vindar som gör att en virvel kan bildas. Det låga trycket gör att temperaturen sjunker och då bildas molnet som ser ut som en strut. För att det ska vara en riktig tromb ska helst ”struten” sträcka sig ända ner till marken.  Tromber uppträder oftast i samband med  åska eller kraftiga skurar, det är just då som man får dessa starkare vertikala vindar som gör att de kan bildas.

 

Det här inlägget postades i Väderhändelser, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu