Åska

Efter en relativt kall junimånad har vi nu i juli fått värme med besked. Under helgen 5-6 juli fördes varm luft upp över Sverige och det har det varit högsommartemperaturer, över 25 grader, på många håll i landet. Väster om Sverige ligger kallare luft och i gränsen mellan dessa luftmassor finns en frontzon med regn och åska. Igår, måndag 7 juli, bildades kraftiga regnskurar med åska och lokalt hagel, på många platser i västra och inre Götaland. Det föll stora regnmängder på kort tid vilket orsakade översvämningar och den kraftiga åskan resulterade i dryga 15 600 registrerade blixturladdningar totalt under dygnet.

Åska bildas i kraftiga bymoln, Cumulonimbusmoln, genom att partiklar med olika laddning separeras i molnet och den nedre delen av molnet blir negativt laddad och den övre delen blir positivt laddad. När spänningen är tillräckligt stor sker en urladdning i form av en blixt. Den typ av åska som vi upplevde under måndagen, när en kallfront västerifrån närmade sig den varma och fuktiga luft som täckte landet, kallas för frontåska.

Åska-20140707

Radar och satellitbild från kl. 15, 7 juli 2014

Frontåska

Frontåska bildas då kall, och tyngre, luft pressas in under den varma luften, som då får hjälp att stiga. Under rätt förutsättningar kan då ett band med flera sammankopplade åskmoln bildas längsmed fronten. På bilden till höger ses radar- och satellitbild från kl. 15 måndagen den 7 juli, där de röda ’+’ och de blåa ’o’ visar blixturladdningar.

Luftmasseåska

En annan typ av åska, som det finns goda förutsättningar för att det ska bildas idag tisdag, är luftmasseåska. Den här typen av åska bildas i en varm och fuktig luftmassa utan inblandning av kallare luft som i samband med frontåskan.  Luftmasseåska uppträder oftast under varma sommareftermiddagar och bildas genom att varm och fuktig luft stiger p.g.a. solinstrålning. Det startar under förmiddagen när det bildas små stackmoln, Cumulus, som under dagen växer till sig och frampå eftermiddagen är de fullt utvecklade åskmoln, Cumulonimbus.

Det här inlägget postades i Väderhändelser, Väderskola. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu