Molnskolan: Stackmoln

Stackmoln är en mycket vanlig molntyp på sommaren.  På latin heter de Cumulus och de finns i några olika varianter. De här molnen bildas oftast genom att varmluftsbubblor bildas vid marken på grund av solstrålningen. Luft som är varmare än sin omgivning stiger eftersom den har lägre densitet (täthet). Varm luft kan också innehålla mer fukt än kall. När den varma luftbubblan stiger upp minskar trycket i luften, och när trycket minskar sjunker temperaturen. Vid en viss höjdnivå kondenserar så vattenångan i luften och bildar mycket små vattendroppar, molndroppar. Det är dessa små droppar som vi kan se som moln. Moln består alltså inte av ånga (som är osynligt). Denna höjdnivå kallas för kondensationsnivån, och är den som avgör var molnets undersida hamnar. Det brukar oftast röra sig om mellan 600 m och 3 000 m över marken.

En vanlig dag i ett stackmolns vardag kan se ut ungefär så här:
Morgon: Klart väder, inte ett moln på himlen. Marken börjar värmas upp så smått av solen, men inte tillräckligt för att bilda moln.
Förmiddag: Det blir tillräckligt varmt för små molntussar att bildas. Dessa kallas i folkmun ofta för ”vackert väder-moln” eftersom de har en liten vertikal utsträckning och inte skymmer solen speciellt mycket. På latin heter det nu Cumulus humilis.
Lunchtid: När Cumulus humilis får lite mer tid att växa till sig av den stigande varma luften bildar de moln som ser ut lite som blomkål, lite mer bulliga så där, och blir ungefär lika breda som höga. De kallas nu Cumulus mediocris.
Eftermiddag: Efter ytterligare uppvärmning kan nu molnen torna upp sig ordentligt och få en stor vertikal utsträckning. De kallas nu Cumulus congestus och kan nå upp emot 9 km upp i luften, men ser fortfarande bulliga ut i toppen. Det är också först nu de kan släppa ifrån sig lite regn, då molndropparna fått tillräckligt med tid att röras runt för att slå ihop sig till regndroppar som är tunga nog för att falla ur molnet. Om det fortfarande är så tidigt på dagen att uppvärmningen av marken fortsätter, kan molnen växa ytterligare och bli jättelika bymoln (åskmoln), Cumulonimbus, som ger regn, åska och ibland hagel.
Kväll: Uppvärmningen av marken försvinner och molnen sjunker då ihop och löses upp. Om de är tillräckligt stora kan det ta lång tid innan de försvinner och de lever kvar under kvällen eller till och med under natten.

Hela denna process kan gå snabbare om det är tillräckligt varmt och fuktigt, så molnen kan bli tillräckligt stora för att ge skurar och till och med åska under förmiddagen.

Cumulus humilis. Copyright Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Cumulus humilis. Copyright Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Cumulus mediocris. Copyright: Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Cumulus mediocris. Copyright: Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Cumulus congestus. Copyright: Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Cumulus congestus. Copyright: Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Cumulonimbus. Copyright: Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Cumulonimbus. Copyright: Bernhard Muehr, www.wolkenatlas.de

Det här inlägget postades i Väderskola. Bokmärk permalänken.