Spanska plymen – väder med hetta och svallande vågor

Ibland händer det är kvällspressen berikar det svenska språket med nya uppfinningsrika och väderrelaterade ord. Till exempel har man kunnat läsa om Nordsjöåska, kaosväder, och chockkyla med mera. Man skulle kunna tro att Ryssvärme är ett ord som kvällspressen myntat, men i det fallet är det faktiskt ett vedertaget meteorologiskt uttryck. Det finns faktiskt ganska många roliga meteorologiska termer, och en som är aktuell nu i dagarna är ”Spanish plume”, eller spanska plymen om man översätter det till svenska. Det är ett väderfenomen som kan ge ordentligt varmt besvärligt väder på de Brittiska öarna till helgen. Årets högsta temperaturer väntas i södra England på fredag med upp mot 30 grader. Det väntas även en hel del regn, framför allt under lördagen.

Den spanska plymen uppstår då vi haft ett högtryck över Centraleuropa som pumpat upp varm och fuktig luft från Nordafrika. Allra varmast och fuktigast luft brukar då finnas över Spanien, därav namnet spanska plymen. Om man då också har ett lågtryck på Atlanten samverkar detta till att skärpa temperaturgradienten. Som man tydligt kan se på bilden finns väldigt varm luft över Spanien som rör sig upp över de Brittiska öarna. Samtidigt ser man att kallare luft förts in från Atlanten och att man har en väldigt skarp temperaturkontrast från Iberiska halvön upp över Storbritannien. När den varma luften strömmar norrut möts den av den kalla luften från Atlanten. Den varma luften stiger då hastigt med kraftigt regn och åska som resultat. Hagel och översvämningar är heller inga ovanligheter.

spanish plume theta_ae_thur06

Varm luft finns över Spanien och börjar under slutet av veckan att röra sig norrut. Bilden gäller för torsdag morgon klockan 08.

spanish-plume-theta_ae

Den varma luften har till lördag klockan 08 rört sig upp norrut och man ser att det nu är en betydligt varmare luftmassa som täcker de Brittiska öarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till helgen väntas precis ett sådant scenario för Storbritannien och den brittiska vädertjänsten Met Office har utfärdad varningar för kraftigt regn i så gott som hela England samt delar av Wales och Skottland under lördagen. Här kan du följa varningarna från Met Office.

Det finns även ett liknande väderläge som kan ställa till det för våra Finska och Baltiska vänner. Då behövs ett lågtryck över Sydnorge som för upp varm och fuktig luft från syd eller sydväst. Ett tråg i höjden ser till att mycket varm luft förs upp från inre Ryssland. Men tyvärr har detta fenomen inte fått någon lika klatschigt namn som de spanska plymerna, i alla fall inte mig veterligen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: Hur varmt kan det bli? | Väderguiden