Vädret i juni: högsommarvarmt följt av kyligt väder med skurar och snö(!)

Vädret i Sverige

Juni inleddes med temperaturer över det normala de flesta dagar och en hel del sol men också några regnområden som passerade och ett par dagar med skurar. Kulmen nåddes den 10/6, en solig dag med högsommarvärme över +25° på många håll. Borås, Markaryd och Källsjö utanför Ullared var då varmast i landet med en notering på +28,5°. Några dagar senare, den 12/6, slog vädret om och en huvudsakligen nordlig, kall luftström tog över och gav resten av månaden en temperatur under den normala, med några enstaka dagars undantag. Totalt sett var det faktiskt nära en normal medeltemperatur för juni. Den kyliga luften i slutet av juni var instabil och gav upphov till en hel del regn- och åskskurar, och kanske är det det blöta och kyliga vädret vi tar med oss i minnet, men glöm inte att det faktiskt varit varmt och soligt också. Flest soltimmar i landet på Nordkoster i Bohusläns skärgård, 316 timmar.

Märkligaste vädret i juni får man säga var under midsommarhelgen. Det förekom faktiskt snöfall. Så var verkligheten i bland annat jämtska Bydalsfjällen. Midsommardagen var månadens kyligaste sett till hela landet med en maxtemperatur som inte någonstans överskred +18,3°. Inte direkt en sådan midsommar som de flesta önskar sig kanske. Månadens lägsta temperatur uppmättes till -4,6° på två platser i Lappland den 17/6, då föll även snö. Det är ovanligt med så låga temperaturer i slutet av juni, även i norra Lappland.

Det skur-rika vädret har gett väldigt varierande nederbördsmängder i jämförelse med det normala, men på en del håll har regnet överskridit dubbla normalmängden. Under nio dagar har antalet blixtregistreringar i landet överskridit 3 000. Några tromber av det mindre kraftigare slaget observerades i Skåne under midsommarhelgen, och har även förekommit på andra håll i södra Sverige under månaden.

Tromb i Malmö den 22 juni 2014

Tromb i Malmö den 22 juni 2014. Foto: Martin Lindberg

 

Världen

Ett kraftigt åskväder skapade en sandstorm som orsakade fyra personers död i Tehran, Iran, den 2 juni. Temperaturen sjönk då från 33° till 19° på bara en timme. 3-4 juni härjade åskväder över USA:s stora slättland med kraftiga vindbyar, skyfall och hagel stora som basebollar. Även Europa fick uppleva liknande kraftiga åskväder den 9-10 juni då hagel stora som tennisbollar föll över Belgien och Frankrike.

 

Det här inlägget postades i Månadskrönika. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu