En tillbakablick på juli månad

Värmebölja med mycket åska

Juli inleddes med ett par ganska svala dagar, men redan ett par dagar in i månaden svepte varm luft upp över landet. Med endast några korta avbrott skulle denna värme sen komma att stanna månaden ut. Juli som helhet blev mycket varmare än normalt i hela landet. I Norrland 3-7 grader varmare än normalt och i Svealand och Götaland 2-4 grader varmare än normalt. Under månadens två sista veckor kulminerade värmen och många orter fick uppleva temperaturer kring 30-graders sträcket. Flera toppnotering har satts i Norrland. Exempelvis hade Umeå 33.2 grader den 23/7, vilket är det högsta uppmätta temperaturen sedan 1882. Allra varmast blev det den 26/7 då Hökmansberget utanför Skellefteå uppmätta heta 33.9 grader.

Juli månad var även torr, men under månadens sista dagar fick vi uppleva kraftiga åskoväder som gav skyfall och ovanligt mycket åska. Lördagen den 27 juli blev den åskrikaste dagen då hela 43 546 blixtar registrerades. Måndagen den 29 juli förekom kraftig åska över Småland, och ett par av dessa åskoväder passerade över Emmaboda som uppmätte rikliga 79 mm regn under dygnet, vilket även blev den högsta uppmätta dygnsmedelnederbörden.

Väderhändelser i Världen

Värmebölja har det vart även i Norge, Oslo har haft den varmaste julimånaden sedan 1970. Värmebölja har också rapporterats från Japan. Här steg temperaturen upp över 35 grader i kombination med den höga luftfuktigheten krävde värmeböljan minst 15 dödsoffer. I USA rapporterades om skogsbränder i Yosemite National Park i slutet av månaden där hundratals människor har tvingats att evakuera. Filippinerna, som är ett av världens mest utsatta länder att drabbas av tropiska cykloner, drabbades den 17 juli av den tropiska cyklonen Rammasun. Följderna blev 94 omkomna och mer än 26 000 hem förstörda. Efter att ha passerat Filippinerna rörde sig Rammasun vidare upp över södra Kina där den drog in över Hainan och krävde ytterligare 17 liv. Filippinerna utsätts årligen för omkring 20 större stormar.

Det här inlägget postades i Månadskrönika, Väderhändelser. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu