Brace yourself – winter is coming!

Om man har läst de mycket populära böckerna i serien Game of Thrones, alternativt sett HBO:s tv-serie så är rubriken mycket välkänd. Har man inte det kanske det känns lite mer oklart, men budskapet är ändå klart. Vintern är på väg och vi går mot mörkare tider, i alla fall om man ser till mängden dagsljus.

På torsdagen den 23:e september inträffar höstdagjämningen. Då brukar man populärt säga att dag och natt är lika långa på hela jordklotet. Höstdagjämningen inträffar då solens centrum passerar himmelsekvatorn och det är en tidpunkt snarare än en hel dag.

I tabellen nedan visas utvecklingen fram till vintersolståndet den 21 december, den dag på året då dagen är som kortast. Som referens kan man också se hur lång dagen var vid sommarsolståndet, alltså midsommarafton. I Stockholm går dagen från att vara ca 18 timmar lång vid midsommar till ungefär 6 timmar vid vintersolståndet. I nuläget förkortas dagarna med 8 min per dag i norra Sverige och 5 minuter i söder.

Så passa på att njuta av solen medan dagarna fortfarande är relativt långa, för snart kommer den långa och mörka svenska vintern!

winter is coming

Solens upp- och nedgång för några svenska städer. I Kiruna får man på sommaren midnattssol och på vintern polarnatt, därför redovisas ingen upp- eller nedgång på sommar- respektive vintersolståndet.

Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser, Väderskola. Tagg: , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu