Den extrema vädermånaden augusti 2014, del 1

Augusti månad 2014 kan sammanfattas med följande: regnrekord, översvämning, värmebölja och skogsbrand. Det finns en hel del att skriva om alltså.

Vädret i Sverige

Månaden började varmare än normalt, med högsta notering den 5:e augusti då Falun hade +35,1°, vilket också är den högsta temperaturen som uppmätts i landet sedan juli 1994. Varmaste dagen på 20 år alltså. Ungefär en tredjedel in i månaden så var det en svalare luftmassa som tog över landet allt mer och resten av månaden var det något kallare än det normala. Totalt sett så blev månaden dock varmare än normalt, tack vare de extremt varma dagarna i början. Under fyra dagar i rad, den tredje till sjätte, var det +30° eller varmare någonstans i landet och under alla de första elva dygnen nådde temperaturen högsommarvärme, 25 grader eller mer. 1994 var det +35,2° den 27 juli i Kalmar, men sedan dess är alltså Faluns +35,1° den varmaste dagen som mätts. Om man bara studerar augustimånader får man gå tillbaka lite längre, till den 10 augusti 1992 då Målilla i Småland hade +26,2°. Rekordet för augusti är från 1975 och då var det bara lite varmare, +36,8° i Holma i Östergötland. En del platser slog sina gamla värmerekord: Visby med +32,9°, Gunnarn i Lappland med +29,7° och så Falun då med sina +35,1°.

Värmebölja och torka är tätt förbundna, och i samband med månadsskiftet juli-augusti var brandfaran extremt hög, och det var också då som den stora skogsbranden i Västmanland utbröt. Undertecknad körde själv med bil genom ett område ganska långt bort, i norra Uppland, där brandröken låg tjock som dimma och senare under veckan kunde jag ana en doft av brand i luften uppe i Jämtlandsfjällen, så det var ett mycket stort område utöver själva brandhärden på 150 kvadratkilometer som berördes av rök. De skurar som drog in över landet missade till största delen branden, och det var inte förrän den tionde och elfte som lite större regn föll över området och man kunde få kontroll. I samband med det varma vädret i början av månaden var det mycket goda förutsättningar för åska på många håll, och det nyligen satta rekordet på på 43 546 blixtregistreringar från den 27 juli stod sig inte länge alls, för den tredje registrerades 47 901 blixtar i landet. 2014 ser ut att bli det år med flest blixtar sedan systemet för registrering som finns nu togs i bruk 2002.

Det här inlägget postades i Månadskrönika. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu