Den extrema vädermånaden augusti 2014, del 2

Så till regnet. Under särskilt den andra halvan av månaden översköljdes vi av regnskur efter regnskur vilket ledde till att nästan hela landet fick mer regn än normalt, och i delar av västra Götaland upp till tre gånger den normala månadsnederbörden. På några platser föll en normal månadsnederbörd eller mer på bara en enda dag. Värst var Hällum i Västergötland där det den nittonde föll hela 133,7 mm regn, nytt regnrekord för Västergötland och nära augustirekordet för Götaland; 141 mm från Växjö 1945. Totalt sett var Halland regnigast under månaden, med toppnoteringen i Torup, 329 mm för hela augusti. Linhult i Västergötland var inte långt efter med 327 mm. Givetvis orsakade det myckna regnandet en hel del översvämningar och till och med klass 3-varning för Nissans nedre lopp. Mer om det kan du läsa i inlägget Västsvenskt regnkaos.

bild

Foto: Trafikverket

Det här inlägget postades i Månadskrönika. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu